Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın dönüş yolculuğu, beklenmedik olumsuz hava koşulları sebebiyle ertelendi. SpaceX'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Florida kıyılarındaki hava durumunun uygun olmaması nedeniyle Alper Gezeravcı'nın içinde bulunduğu Ax-3 ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışı planlanan tarihten önce gerçekleşmeyecek. Dragon kapsülünün ISS'den ayrılması en erken 5 Şubat Pazartesi günü olacak. 

Dünyaya Dönüşünü İptal Etti

Axiom Space şirketinin sosyal medya hesaplarından gerçekleştirilen canlı yayında, Dragon ekibinin ISS'ye vedası izleyicilere aktarıldı. Türk astronot Alper Gezeravcı, İngilizce olarak yaptığı konuşmada, "Bu harika takımın parçası olduğum için onur duyuyorum. Her adımımızda bize destek veren UUİ ekibine ve komutanımıza çok teşekkür ederim. Çok büyük bir misafirperverlik ve nezaketle bizi ağırladılar. Ülkeme bu cesur ve kararlı adım için çok müteşekkirim" ifadelerini kullandı.

Iğdır İl Emniyet Müdürü Sakız Çiğneyen Komutan Olayı! Iğdır İl Emniyet Müdürü Sakız Çiğneyen Komutan Olayı!

Veda töreninde Türkçe devam eden Gezeravcı, "Gerçekleştirdiğimiz bu görevin, geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimiz için ilham verici bir başlangıç olmasını diliyorum. Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir varış noktası değil. Bundan sonraki yolumuz tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu. 

Dönüşünü Erteleyen Gezeravcı Uzayda mı Kalacak?

Ax-3 misyonunu gerçekleştiren Axiom Space şirketi, ISS'ten ayrılış planlarını hava koşullarını gözlemleyerek belirleyeceklerini açıkladı. Dragon kapsülünün, en erken 5 Şubat'ta ISS'den ayrılması planlanıyor.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin uzaydaki ilk temsilcisi Alper Gezeravcı'nın heyecanla beklenen dönüş yolculuğunun, doğa koşulları nedeniyle bir süre daha ertelendiğini gösteriyor. Uzayda geçirdiği süre boyunca Türkiye'yi gururlandıran Gezeravcı, veda konuşmasında gençlere ilham verici mesajlar iletti. Uzay macerasının başlangıcı olarak nitelendirdiği bu görevin ardından, Gezeravcı'nın ve Ax-3 ekibinin dönüş yolculuğunu bekleyenler, hava koşullarının elverişli olmasını umutla bekliyor.

Editör: Haber Merkezi