Yedi bin yıllık tarihi boyunca pek çok farklı ve kültürel açıdan zengin medeniyete ev sahipliği yapan Amasya, mutlaka en azından bir hafta sonu ziyaretini hak ediyor. Biz de Asayiş Haber ekibi olarak sizin için son dönemde göz kamaştıran bu dost canlısı şehre artık daha yakından baktık.

Amasya'da Gezilecek Yerler

Amasya'da gezilecek yerler neresi diye sorarsanız cevap genelde şunları içerir:

Florya Menekşe Plajı ile Kalabalıktan Biraz Olsun Uzaklaşın! Florya Menekşe Plajı ile Kalabalıktan Biraz Olsun Uzaklaşın!

Amasya Kalesi

Amasya gezilecek yerler listemizin başında Harşena Dağı'ndaki Amasya Kalesi yer alıyor. Bazı tarihçiler kalenin Pontus Kralı Mithridates tarafından yaptırıldığını öne sürerken, bazıları da kalenin Komutan Karsan veya Harsana tarafından yaptırıldığına inanıyor. Yapı yüzyıllar boyunca savaşlar ve zaman nedeniyle hasar görse de tarihi değerini koruyor.

Amasya Daire 2

Yalıboyu Evleri

Güzel Yeşilırmak'ın kıyısında inşa edilen bu kerpiç evler, klasik Osmanlı evlerinin özelliklerini yansıtıyor. Kentin tarihi kimliğiyle örtüşen Yalıboyu Evleri'nin çoğunda avlu ve bahçeler bulunuyor. Bu pitoresk yapıları ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Ezine Pazar Hanı

Amasya'ya 35 kilometre uzaklıkta bulunan han, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın eşi Mahperi Hatun tarafından yaptırıldı. 2007 yılında restore edilen Ezine Pazar Hanı, 13. yüzyıl han kültürünün güzel bir örneğidir.

Pontus Kral Kaya Mezarları

Amasya'nın tarihi mekanlarını gezeceğimiz turumuzun bir sonraki durağı Pontus Kral Kaya Mezarları. M.Ö. 302'den M.Ö. 26'ya kadar Pontus'a başkentlik yapan kent, Yeşilırmak vadisi boyunca yer alan 21 farklı mezara ev sahipliği yapıyor.

Amasya Saat Kulesi

Kent merkezinde bulunan Amasya Saat Kulesi, 1865 yılında Vali Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. İlk yıllarında bir yangına maruz kalan kule, 1940 yılında dönemin yerel yönetimi tarafından, 1865 yılında yıkılmıştı. 2002 yılında Saat Kulesi aslına uygun olarak yeniden inşa edildi.

Kapı Ağası Medresesi

Sekizgen planlı olarak inşa edilen Kapı Ağası Medresesi, 1488 tarihli Selçuklu mimari özelliklerini taşıyan bir Osmanlı eseridir. Kendi döneminde Amasya'nın yüksek öğrenim kurumu olan Kapı Ağası Medresesi'nde pek çok önemli âlimin ders verdiği bilinmektedir.

Burmalı Minare Camii

Evliya Çelebi'nin gezi yazılarında Mahkeme Camii olarak andığı Burmalı Minare Camii, 1242 yılında inşa edilmiştir. Zarif bir mimari plana sahip olan cami kompleksinde, Cumudar Türbesi de bulunmaktadır.

Boraboy Gölü Tabiat Parkı

Bir doğa harikası olan Borabay Gölü Tabiat Parkı, Taşova ilçesinde bulunmaktadır. Park, nehrin heyelan nedeniyle sular altında kalması sonucu oluşan Boraboy Gölü çevresinde yer alıyor. Nehir suyu ve tabanından sızan sularla beslenen göl, ağaçlar ve diğer bitki örtüsünün yanı sıra yürüyüş yolları ve piknik alanlarıyla çevrili.

Editör: Şahsüver ÇITIR