Otomobillerde meydana gelebilecek en kötü sorunlardan biri motorun aşırı ısınmasıdır. Bu durum motor kafası, piston, silindir contaları gibi diğer otomobil parçalarına zarar verir. En kötü senaryoda tamir ettirmeniz ve hatta yeni motor bile yaptırmanız gerekir. Bir arabanın boştayken aşırı ısınmasının birkaç nedeni olabilir. Bu durumun nedenlerini tespit etmek aracınızı ciddi hasarlardan kurtarabilir. Size bu yazımızda boştayken aşırı ısınan aracınız bu durumu neden yaşıyor onu açıklıyoruz.

Arabamın Aşırı Isınmasının Nedenleri

Aşağıda, aracınızın motorunun rölantide aşırı ısınmasının ana nedenlerinden bazılarını listeledik:

TERMOSTAT ARIZASI

Termostat arabanın sıcaklığını kontrol eder ve amacı onu normal bir seviyede tutmaktır. Arızalanırsa sıcaklığı yanlış okur ve dolayısıyla motora yanlış bilgi gönderir. Böyle bir durumda örneğin, ısı gerekenden fazla olduğunda termostat durumu anlayamaz ve soğutulmasına gerek olmadığını bildirir. Isı artmaya devam eder, motor aşırı ısınır ve hem soğutucu hem de radyatör fanı termostat arızası nedeniyle durumu anlayamaz. Döngünün sonunda ise aracınızda hasar oluşur.

DÜŞÜK SOĞUTMA SIVISI SEVİYESİ

Düşük soğutma sıvısı seviyesi, motorun aşırı ısınmasının ana nedenlerinden biridir. Bu sıvının görevi motor için optimum sıcaklığı korumaktır. Ancak olması gereken miktarda olmazsa ısı artmaya ve kontrolü ele geçirmeye başlar.

SU POMPASINDA ARIZA

Su pompasının görevi  sıvıyı depodan çekerek motor soğutma sistemi içerisinde dolaşmasını sağlamaktır. Bu nedenle su pompasının arızalanması veya çalışmaması, araçtaki sıcaklık kontrolünün zaten engellenmesine neden olabilir. Bu durumda pompa tamamen çalışmayı bırakabilir. Ayrıca sisteme sıvının alınmaması veya verimsiz çalışması ve az miktarda sıvı kullanılması da zamanla otomobil parçalarının aşınmasına neden olabilir

DÜŞÜK YAĞ SEVİYESİ

Uygun bir yağ seviyesi motordan ısı çeker. Bu nedenle önerilen seviyenin altındaki yağ, motorun aşırı ısınmasına katkıda bulunabilir. Yüksek sıcaklıkların neden olduğu hasarın yanı sıra, bazı parçaların gerektiği gibi yağlanmaması nedeniyle aşırı aşınması gibi başka sorunlar da ortaya çıkabilir.Bu nedenle yağın belirli süreler içerisinde değiştirilmesi önemlidir.

FAN SORUNLARI

Fan, radyatördeki havanın havalandırmasını sağlamak ve motoru soğutan suyun sıcaklığını düşürmek için gereklidir. Bu fan çalışmazsa aracınızın motorunun ısısıyla ilgili sorunlar ortaya çıkar. Bu nedenle aracınızdaki fanın nasıl çalıştığını düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir.

ATEŞLEME SİSTEMİ ARIZASI

Ateşleme sistemindeki bir arıza da motorun aşırı ısınmasının nedenlerinden biri olabilir, çünkü bu sorun bujinin ateşleme süresini geciktirebilir ve yakıtın zayıf yanması nedeniyle motorun aşırı ısınmasına neden olabilir.

Arabanız Aşırı Isındığında Ne Yapmalısınız?

Arabanızın aşırı ısındığını fark ettiğinizde yapmanız gereken adımlar şunlardır :

Yapılacak ilk şey arabayı durdurmak ve motoru kapatmaktır. Bu adım, kafa yanması veya pistonların bükülmesi gibi ciddi motor sorunlarından kaçınmak için gereklidir.

Motor soğuduktan sonra radyatör su seviyesini kontrol edin. Su azalmışsa temiz su ilave edip bekleyin.

DCT Trading Katılım Endeksine Uygun Bulunuyor mu? Caiz mi? Helal mi? DCT Trading Katılım Endeksine Uygun Bulunuyor mu? Caiz mi? Helal mi?

Su sızıntısı ve başka bir sorun yoksa aracı çalıştırın ve en yakın servise gidin. Sızıntısı varsa aracı durdurarak bir çekici yardımıyla en yakın tamirciye gidin.

Editör: Şahsüver ÇITIR