Ev Klima Soğuk Üflemiyor Neden? 2024 Ev Klima Soğuk Üflemiyor Neden? 2024

Frenler aracınızın güvenlik sisteminin en kritik parçalarından biridir; bunları ihmal ederseniz sise pahalı onarımlara ve hatta kazalara yol açabilirler.Ortalama olarak, fren balataları her 40.000 ila 90.000 km'de bir değiştirilmelidir. Ancak bu sayı, yol koşullarına ve sürüş tarzına bağlı olarak farklılık gösterebilir. İyi haber şu ki, fren balatalarınız kullanım ömrünün sonuna yaklaşırken size muhtemelen küçük belirtiler verecektir. Arabanızın vereceği bu belirtiler neler olabilir ve siz ne yapabilirsiniz?

Değişmesi Gereken Fren Balatası Belirtileri

Arabanıza Kulak Verin Frenlerinizin Değişim Zamanı Gelmiş Olabilir

Frenleriniz bitme noktasına gelmiş ve değişmesi gerekiyorsa şu belirtileri verir:

Gıcırtı veya Cırlama Sesi

Fren balatalarınız kullanım ömrünün sonuna yaklaştıysa fark etmeye başlayacağınız ilk belirti, frenlerden gelen gıcırtı veya cırlama sesidir . Gıcırdayan fren balataları genellikle aşırı aşınmış balatalardan kaynaklanır. Balatalarınız yeterince aşındığında sürtünme sesi duymaya başlarsınız ve durum fren rotorlarınıza da zarar verecek daha pahalı onarımlara sebebiyet verebilir. Böyle bir belirti hissederseniz frenlerinizin değişme zamanı gelmiştir.

Frenleme Sırasında Titreşim

Fren pedalına bastığınızda aracınızın sarsıldığını hissediyorsanız frenlerde bir sorun var demektir. Bunun nedeni muhtemelen arabayı durdurmaya yardımcı olan rotorların artık pürüzsüz olmaması ve frenlerin dengesiz çalışmasına neden olmasıdır. Bu durumda arabanızı tamir etmesi için bir ustaya götürmelisiniz.

Artan Durma Mesafesi

Frenlerinizin kontrol edilmesi gerektiğinin bir diğer önemli işareti , fren uygularken performans kaybıdır. Frenlerinizi uygularken ideal durma mesafesini aşıyorsanız bu, fren balatalarınızın tamamen aşındığı veya fren hidroliğinizin azaldığı (çoğunlukla bir sızıntı nedeniyle) anlamına gelebilir. Frenlerinizde neler olup bittiğini tam olarak anlamak ve fenleme kapasitenizin iyi olduğundan emin olmak için mümkün olan en kısa sürede bir tamirciye gitmek faydalı olacaktır.

İnce Görünümlü Fren Balatası

Fren balatalarınızı kolayca kontrol etmenin bir yolu, onları aşınma açısından görsel olarak incelemektir. Bunu yapmak için tekerleklerinizin jant tellerinin arasına bakın ve fren balatanızı bulun. Kalınlığı ¼ inç veya 6,4 mm'den az görünüyorsa ve frende toz birikmesi varsa, muhtemelen fren setinizi değiştirmenizin zamanı gelmiş demektir.

Editör: Şahsüver ÇITIR