Yayınlanmış olan TÜİK verileri gösterdi ki otomobil piyasasında yüzde 25’e varan bir daralma mevcut. Ülkemizde araç alım satım faizlerin yüksek olması, fiyatların her geçen gün artması, ikinci el piyasasında yaşanan sorunlar gibi nedenlerden dolayı, alım satım yıldan yıla düşüş gösteriyor. Belirli aralıklarla yükselmeler yaşansa da düşüş devam ediyor. Araç alım satımlarında ki bu düşüş ilk bakışta piyasa için olumlu bir gelişme gibi görülse de bu durum alıcıların daha yüksek rakamlarla karşılaşmasına, satıcıların ise uygun müşteri bulamamasına sebep oluyor.

Sektördeki Daralmanın Perde Arkası!

Araç Piyasasındaki Daralma Korkuttu

Konuyu inceleyen uzmanlara baktığımızda ise onların alıcı ve satıcıları paniğe kapılmamaları konusunda uyardıklarını görüyoruz. Uzmanlara göre aslında yaşanan bu daralma uzun zamandır beklenen bir şey. Sadece bir dönemdir ÖTV muafiyetiyle araç alıp satan kişiler nedeniyle daralmanın daha düşük gözlemlendiğini onlarında piyasadan çekilmesiyle birlikte daralmanın bu kadar büyüdüğünü belirten uzmanlar, araç alacak kişilere Temmuz’u beklemeleri gerektiğini söylüyorlar.

Çünkü temmuz ayında yeni bir güvenlik yasasının çıkacağı ve bu yasayla artık belirli bir yaştan büyük araçların piyasaya çıkmasına izin verilmeyeceğine dair söylentiler sosyal medyada dönüyor. Uzmanlar eğer bu yasanın geçeceği kesinleşirse Temmuz ayına doğru sıfır araçlarda piyasayı canlandırmak için indirimler ve taksitler olabileceğini söylüyorlar.

Araç Piyasasına Dair İlginç Veriler Yayınlandı

Son gelen alım satım verilerine baktığımızda son dönemde insanların gri araçlara yöneldiği görülüyor. Bunun sebebinin gri, beyaz, siyah gibi genel tonlarda ki araçların daha kolay satılması olduğu belirtiliyor. Yine insanların 1300 cc ve altında ki araçları almayı tercih ettikleri ve benzinli araçların daha fazla satıldığı veriler arasında yer alıyor. Benzin fiyatlarında ki artış nedeniyle insanların düşük motor gücünde ki araçları seçtiği, yine benzinli araçlar daha az masrafa neden olduğundan dizel araçlardan çok benzinli modeller seçildiği belirtiliyor. Ayrıca turbo teknolojisi sayesinde düşük hacimli araçlarında yüksek performans göstermesi ve emisyon değerlerini alıcı ve satıcıların önemsemeye başlamasının da bu tercihler üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

Lever Coin Neden Düşüyor? 2024 Haziran Lever Coin Neden Düşüyor? 2024 Haziran

Araç piyasasına baktığımızda en düşük fiyatlı sıfır aracın 800.000 civarında olduğu, sürücülere en uygun fiyatları veren markaların başında Kia, Hyundai, Renault ve Citroen markalarının geldiği görülüyor.