İlk Türk astrolog Alper Gezeravcı’nın uzaya gitmesi ile birlikte uzayla ilgili yapılan araştırmalar giderek arttı. Hem araştırmacılar tarafından hem de vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören uzayın bilinmezliği merak konusu haline geldi. Uzayla ilgili yürütülen çalışmalar hız kazandı. 2024 yılı ile Türk uzay araştırmaları şirketi bu kapsamda yeni bir proje geliştirdi.

Lamine Yamal'ın Golü Zirvede, Arda Güler 5. Sırada! Sosyal Medya Karıştı Lamine Yamal'ın Golü Zirvede, Arda Güler 5. Sırada! Sosyal Medya Karıştı

Türk uzay araştırmaları şirketi Şira-Space, uzay çöplerini temizleme ve geri dönüştürme konusunda çığır açan bir proje geliştirdi. Uzay ve uydu teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, uzay çöpleri olarak adlandırılan atıkların sayısında önemli bir artış yaşanmıştır. Bu atıklar, uzay teknolojilerinin güvenliği için ciddi bir risk oluşturuyor. Bu nedenle, Şira-Space firması tarafından geliştirilen Carina Uzay Çöplerini Temizleme ve Yenileme projesi, uzay çöplerinin toplanarak geri dönüştürülmesini hedeflemektedir. 

Uzaydaki Geri Dönüşüm ve Temizlik ile Yeni Bir Çağ Başlıyor

Proje, özellikle uydular ve uzay araçları için çarpışma riski oluşturan, kullanılmayan uydu ve fırlatılan roketlerden arta kalan parçaların temizlenmesini amaçlamaktadır. Şira-Space, tamamen robotik sistemlerle işletilecek bu projede, uzay boşluğundaki çöplerin elektromanyetik ağlar aracılığıyla toplanarak uzay istasyonuna getirilmesini ve burada yenilenmesi veya imha edilmesini planlamaktadır. Şira-Space Üst Yöneticisi Gurur Gaye Günal, projenin önemine dikkat çekerek, dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulamıştır. Uzay çöplerinin temizlenmesi, Birleşmiş Milletler tarafından bir zorunluluk olarak kabul edilmiş ve bu konuda dünya genelinde bilimsel çözüm yolları aranmaktadır. Günal, Türkiye'nin bu alanda inovatif, yenilikçi ve öncü bir projeyle katkı sağladığını belirterek, Mart ayında Türkiye'den çıkacakları uluslararası bir uzay kongresinde projelerini dünyaya duyuracaklarını ve ulusal ve uluslararası iş birliklerini güçlendireceklerini ifade etmiştir.

Uzayda yaklaşık 17 bin parça çöp bulunduğu tahmin edilirken, Şira-Space'in projesi bu soruna çözüm getirme amacı taşıyor ve uluslararası alanda büyük bir etki yaratması bekleniyor. Türkiye'nin uzay araştırmalarındaki bu çıkışı, ülkenin bilimsel ve teknolojik alandaki başarılarını bir kez daha gösteriyor.

Editör: Haber Merkezi