Avrupa'nın pek çok ülkesinde ekosistemlere ciddi tehdit oluşturan kıllı yengeç istilası, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) en zararlı 100 yayılmacı türünden biri olarak sınıflandırılmıştır. AB'ye üye 27 ülkeden 18'inde bu yengeçler, ekosistem dengesine yönelik ciddi bir risk oluşturmakta. Avrupa'daki bilim insanları, kıllı yengeçlerin nehirlerde besin zincirini bozduğunu, kerevit vebasını yaydığını ve kıyılarda erozyonu artırdığını belirtmektedir.

Bu istilacı tür, çok çeşitli besin kaynaklarına adapte olabilir ve karada, tatlı suda ve tuzlu suda yaşayabilir. Dişi kıllı yengeçler, tek bir seferde 250 bin ila 1 milyon yumurta üretebilme özelliğine sahiptir. Bu durum, popülasyonlarını hızla artırma potansiyelini artırır.

Yaşanan artış ve yumurta üretme sayısı ile ilgili endişeler giderek artarken Türkiye’de de böyle bir yengeç istilasının yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu haline geldi. 

Yengeçlere Kurulan Tuzaklar Toplu İmha İçin Tercih Ediliyor

Bilim insanları, istilacı yengeçlerin AB ülkelerinde yılda 12 milyar euro zarara neden olduğu ekonomik etkileri azaltmak için çeşitli yöntemler araştırmaktadır. Bu kapsamda, Belçikalı araştırmacılar tarafından geliştirilen tuzaklar, şu ana kadar en etkili çözüm olarak öne çıkmaktadır. Anvers Üniversitesi ve Flaman Çevre Ajansı tarafından geliştirilen tuzaklar, metal kanallarla nehirlerde kurulur ve yengeçlerin içine düşmesini sağlar. Yengeçler, bu tuzaklara düştüklerinde mekanizmaya bağlı bir boru sisteminden geçmeye çalışırken kafeslere hapsolur ve toplu olarak imha edilir. 

İsrail Yemeni Neden Vuruyor? Amacı Nedir? İsrail Yemeni Neden Vuruyor? Amacı Nedir?

Yengeç İstilası Tuzaklarında Birçok Yöntem Çaresiz!

Belçika'da 2018'den beri kullanılan bu yöntemle yaklaşık 3 milyon istilacı yengeç yakalanmıştır. Ancak, bu yengeçlerin nasıl öldürüleceği konusunda farklı yaklaşımlar mevcuttur. Almanya'daki Alfred Wegener Enstitüsü'nden Björn Suckow'a göre, Belçika'da yengeçler dondurularak imha edilmektedir. Almanya'da ise yasal düzenlemelere göre yengeçler kaynatılarak veya elektrik akımı uygulanarak öldürülmektedir.

Bu bilgiler ışığında, istilacı yengeç sorununa karşı geliştirilen tuzaklar gibi çözümler, ekosistemlerin ve ekonomilerin korunması için önemli adımlar olarak görülmektedir. Ancak, doğal yaşamın korunması ve istilacı türlerin kontrol altına alınması konusundaki çalışmaların sürekli olarak devam etmesi gerekmektedir.

Editör: Haber Merkezi