Avusturya’nın Gobelsburg köyündeki bir şarap mahzeninde yapılan kazılarda, yüzyıllardır görülmemiş bir arkeolojik hazine ortaya çıkarıldı. Uzmanlar tarafından “son yüzyılın en önemli buluşu” olarak nitelendirilen keşifte, 30.000 ila 40.000 yıllık yüzlerce mamut kemiği tespit edildi.
Mahzen sahibi Andreas Pernerstorfer, mart ayında zemini düzleştirme çalışmaları sırasında tesadüfen kemikleri bulmuştu. Önce ahşap parçaları olduğunu düşünen Pernerstorfer, dedesinden duyduğu bir anekdotu hatırlayarak Avusturya Bilimler Akademisi’ne (OeAW) haber verdi.
OeAW’dan arkeolog Hannah Parow-Souchon ve ekibi, mayıs ayında kapsamlı kazılara başladı. Kısa sürede yüzlerce mamut kemiği ortaya çıktı. Parow-Souchon, “En az 300 kemiğimiz var ve bunlar yoğun bir şekilde bir araya toplanmış durumda” diye açıkladı.
Araştırmacılar, kemiklerin üç ayrı mamuta ait olduğunu tahmin ediyor. Kazılan alan sadece 12 metrekare olmasına rağmen, ekibin ağustos ayında çalışmalarına devam etmesi bekleniyor. Parow-Souchon, “Mamut kemikleri kazısı benim için ilk kez oldu. Çok heyecanlandım” dedi.
Bu keşif, Avusturya’da modern yöntemlerle yapılan ilk kapsamlı mamut kazısı olma özelliği taşıyor. Avusturya ve komşu ülkelerdeki benzer siteler, çoğunlukla yüzyıldan fazla önce kazılmıştı.
Kazılar, mamutların Taş Devri avcıları tarafından nasıl avlandığı sorusunu da gündeme getiriyor. Parow-Souchon, “Mamutların insanlar tarafından avlandığını biliyoruz, ama nasıl yaptıklarını hala çok az biliyoruz” dedi.
Çalışmalar tamamlandıktan sonra, kemikler restorasyondan geçmek üzere Viyana Doğal Tarih Müzesi’ne teslim edilecek.