Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez, özellikle de teknoloji, ancak ona iyi davranırsanız bilgisayarınız size birkaç yıl dayanabilir. Bununla birlikte, dizüstü bilgisayarınız olması gerektiğini düşündüğünüzden daha erken bozulma eğilimindeyse özellikle bazı kötü alışkanlıklarla bu bozulmanın erken olmamasına yardımcı olan kişinin siz olma ihtimali var. Yanlış bir şey yaptığınızın farkına bile varmadan, bir bilgisayara yapabileceğiniz en kötü şeylerden bazılarını yazımızda bulabilirsiniz.

Aşırı Isınma Sorunlarını Göz Ardı Etmek

Isı bilgisayarınızın ölümcül düşmanıdır. Bilgisayarınız çok ısınırsa işlemci yavaşlayabilir, sıcaklıkları makul düzeyde tutmak için kendini kısabilir, hatta tamamen kapanabilir. Yüksek sıcaklıklarda uzun süre çalıştırmak aynı zamanda işlemcinizin, fanlarınızın ve pilinizin ömrünü kısaltabilir; ayrıca  bilgisayarınızın yüksek ses çıkarmasına neden olabilir.

Kir ve Tozların Kalıcı Olmasına İzin Vermek

Tüm bilgisayarlarda zamanla bir miktar toz birikerek bileşenlerin ısınmasına ve fanların daha fazla çalışmasına neden olur. Mümkünse bilgisayarınızı bir masada veya başka bir yüksek yerde tutun. Aynı zamanda fanlarınızda filtre olduğundan emin olun.

Dizüstü Bilgisayarınızı Dikkatsizce Kullanmak

Masaüstü bilgisayarlar ofisinizde rahatça oturma lüksüne sahipken, dizüstü bilgisayarlar her türlü istismara maruz kalır. Ve bunu ne kadar kötüye kullanırsanız bir şeye zarar verme olasılığınız da o kadar artar. Çoğu kişinin dizüstü bilgisayarlarını ekranlarından tuttukları veya bilgisayarlarını odanın diğer tarafından kanepenin üzerine fırlattıkları zamanlar olur. Hatta bazılarının içecekleri için ekranı kapalı dizüstü bilgisayarları bardak altlığı olarak kullandığı durumlar bile var. Bu tür şeyler, bilgisayarınızı adeta öldürür.

iPhone 16 Ne Zaman Çıkıyor? Türkiye Tarihi! 2024 iPhone 16 Ne Zaman Çıkıyor? Türkiye Tarihi! 2024

Elektrik Güvenliğinin Göz ardı Edilmesi

Bilgisayarınız  büyük miktarda güç çeker ve güç dalgalanmalarından (güç hattından gelen voltajdaki küçük, geçici artışlar) kaynaklanan hasarlara karşı hassastır. Elektrik kesintilerinden sonra eğer bilgisayarınız hala prize takılıysa yeniden gelen güçlü akım bilgisayarınıza zarar verebilir.

Düzenli Yedekleme Yapmamak

Verilerinizi yedeklemenin sizin için çok önemli olduğunu düşünmüyor olabilirsiniz ancak depolama sürücünüze herhangi bir şey olabilir ve her şeyi kaybedebilirsiniz. Tüm sabit sürücülerin sınırlı bir ömrü vardır, bu nedenle sabit sürücüler sonunda arızalanır. Hepsinin farklı dayanma süreleri vardır. Ancak dikkatsiz kullanım ve düzenli yedekleme yapmamak, bozulma süresini kısaltabilir. Zamanla daha ciddi hale geldikçe toplam sabit disk çökmesi de meydana gelebilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR