Doğuştan Vajinası Olmayan Kadına Karın Zarından Yeni Cinsel Organ Yapıldı Doğuştan Vajinası Olmayan Kadına Karın Zarından Yeni Cinsel Organ Yapıldı

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucu ortakları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, kanser alanındaki çığır açan çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarını ve 2026'ya kadar ilk kanser aşılarının piyasaya sürülebileceğine inandıklarını belirtti.

İlaç Onay Süreci ve Başarılar

Aşı

Prof. Şahin, akciğer kanseri ve metastaz yapmış meme kanserine karşı antikor ilaç konjugatı (ADC) adayının onay için uygun hale geldiğini söyledi. Ayrıca, bu yıl sonuna kadar on aşı adayının faz 2 veya faz 3 denemelerini tamamlayarak ruhsat potansiyeli taşıdığını belirtti.

Hedeflenen Geniş Tedavi Portföyü

Prof. Türeci, BioNTech'in 30 kanser türüne karşı klinik araştırmalar yürüttüğünü ve 2030'a kadar geniş bir kanser tedavisi portföyü hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca, her hastanın kanser hücresinin farklı olduğunu ve bireyselleştirilmiş kanser tedavisi üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi.

Türeci, ilerleyen yıllarda kemoterapiye gerek kalmayabileceğini, vücudun kendi savunma sisteminin kansere karşı savaşabilmesi için antikor ilaç konjugatlarını (ADC'ler) ve aşıları kullanmayı hedeflediklerini ifade etti. Bu yaklaşımın gelecekte daha hassas ve etkili tedaviler sağlayabileceğini belirtti.

Editör: Genel Haber