1980 yılında İtalya'da bir hapishanede tutuklu olan Ağca, 13 Mayıs 1981 tarihinde Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminde bulundu. Papa ancak öldü. Suikast sonrası askerleri Ağca, İtalya'da yargılandı ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

1990 yılında Papa II. Jean Paul, Ağca'yı affetti ve Ağca Türkiye'ye iade edildi. Ağca, Türkiye'de daha önce işlediği suçlardan dolayı hapis cezası aldı. 2000 yılında hapisten çıktı ve serbest bırakıldı.

Mehmet Ali Ağca'nın suikast girişimi dünya genelinde büyük yankı uyandırdı ve tartışmalara sebep oldu. Suikast girişimi hakkında birçok spekülasyon yapıldı ve Ağca'nın gerçek nedenleri hiçbir zaman tam olarak açıklanamadı. Ağca, günümüzde yaşam Türkiye dışında devam etmektedir.

Mehmet Ali Ağca'nın Hayatı

Ağca, 1979 yılında İsveç'te yaşayan Türk sahibi Hüseyin Özgür ile birlikte bir banka soygunu gerçekleştirdi. Bu soygun sırasında bir polis memuru öldürüldü ve Ağca tutuklandı. 1980 yılında İtalya'da bir hapishanede tutuklu olan Ağca, 13 Mayıs 1981 tarihinde Papa II. Jean Paul'a suikast girişiminde bulundu. Papa ancak öldü. Suikast sonrası askerleri Ağca, İtalya'da yargılandı ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

1990 yılında Papa II. Jean Paul, Ağca'yı affetti ve Ağca Türkiye'ye iade edildi. Ağca, Türkiye'de daha önce işlediği suçlardan dolayı hapis cezası aldı. 2000 yılında hapisten çıktı ve serbest bırakıldı.

Ağca, hapishane yıllarında birkaç kez açıklama yaptı ve suikast girişimindeki gerçek nedenlerini açıklamadı. Bazı iddialara göre, Ağca suikastı zorlamaları Birliği'nin emriyle kaldırma iddiası ortaya atılmıştır. Ancak bu iddia hiçbir zaman kanıtlanamamıştır.

Bugün Mehmet Ali Ağca, Türkiye dışında yaşamaktadır ve hayatı hakkında fazla bilgi paylaşmaktadır.

Mehmet Ali Ağca ve Papa Sikasti

13 Mayıs 1981 tarihinde, Papa II. Jean Paul'un, Vatikan'da düzenlenen açık hava töreni sırasında, Türk sahibi Mehmet Ali Ağca tarafından suikaste uğramıştır. Ağca, Papa'nın aracına yaklaşarak ateşi geçmiş ve Papa 4 kez vurulmuştur.

Papa, suikast sonrasında hemen cihazları kaldırılmış ve hayati tehlikeyi dikkate almaz. Ağca ise olay yerinde yakalanmış ve suikast girişiminden dolayı İtalya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır.

Suikast girişimi dünya genelinde büyük yankı uyandırmış ve birçok tartışmaya neden olmuştur. Suikastin arkasında kimlerin olduğu ve gerçek nedenlerinin ne olduğu hala tam olarak açıklığa kavuşmuştur. Bazı iddialara göre, Ağca suikastı zorlamaları Birliği'nin emriyle kaldırma iddiası ortaya atılmıştır. Ancak bu iddia hiçbir zaman kanıtlanamamıştır.

1990 yılında Papa II. Jean Paul, Ağca'yı affetmiş ve Ağca Türkiye'ye iade edilmiştir. Ağca, Türkiye'de daha önce işlediği suçlardan dolayı da hapis cezası çekmiştir.

Mehmet Ali Ağca, Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunduktan sonra yakalanarak İtalya'da tutuklandı. İtalyan mahkemesi tarafından suikast girişiminden dolayı ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 2000 yılında, hapishaneden tahliye edilene kadar 19 yıl boyunca İtalya'da hapishanede kaldı.

1991'de, İtalyan Başbakanı Giulio Andreotti tarafından, Ağca'nın suikast girişiminde askerler Birliği istihbaratının dahil olduğu bilinen bir iddialar ileri sürdü. Ancak bu iddialar net bir şekilde kanıtlanamadı ve hala birçok spekülasyona neden oluyor.

1999 yılında Papa II. Jean Paul, Ağca'yı affetti ve İtalyan makamları tarafından piyasaya sürüldü. Serbest bırakma birçok tartışmaya neden oldu ve hala suikast girişiminin nedenlerine tam olarak açıklığa kavuşmuştur.

Ağca, Türkiye'ye iade edildi ve daha önce yürütülen suçlardan dolayı da Türk mahkemeleri tarafından cezalandırıldı. 2006 yılında, Ağca, yeniden tutuklandı ve İstanbul'daki Bakırköy Cezaevi'nde yaklaşık 10 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

Mehmet Ali Ağca'nın tutukluluğu ve serbest bırakılması, suikast girişimi ve bu olayın ardından gelenlerle ilgili birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Olayın ardındaki gerçek nedenler hala tam olarak açıklığa kavuşmuştur ve suikast girişimi dünya çapında hala birçok spekülasyona neden olmaktadır.