Gelişmiş yapay zekâ birimlerinin de son kullanıcıya sunulmaya başlamasıyla robotlar insanların yerini alacak ve ilerde işsizlik büyük rakamlara çıkacak şeklinde haberler arttı. Bizde bugünkü haberimizde şimdiden fabrikada çalışmaya başlamış bir robottan bahsedeceğiz.

BMW fabrikasında çalışan bu robotumuzun ismi spOTTO, Hyundai firması tarafından satın alınmış olan Boston Dynamics tarafından üretilmiş insansı görünümden uzak 4 ayaklı bu dostumuzu BMW, kendi fabrikasında ki sızıntıları ve ısı problemlerini bulabilmek için kullanıyor. Bunun için spOTTO ’nun üzerine birçok sensör bağlanmış durumda. Her gün fabrikayı gezen dostumuz ufak boyutlarda olduğu için insanların girmekte zorlanacağı yerlere bile kolaylıkla giriyor ve topladığı verileri değerlendirilsin diye ana merkeze yolluyor.

BMW Daha Çok Robot Kullanmak İstiyor

Bmw Fabrikasında Bir Robot Çalışıyor 4

BMW yöneticileri, sorunsuz bir şekilde çalışan ve güvenliği sağlamakta büyük yardımları olan spOTTO’dan memnun kalmış olacak ki diğer fabrikalarında da kullanmak üzere farklı türde robotlar arıyor. Henüz ismi yeni duyulmuş olan Figure isminde ki Amerikan firmasıyla insansı robotlar almak için konuştuğuna dair haberlerin geldiği BMW firmasının yetkileri, şimdiden insanları işten çıkarmak gibi fikrimiz yok diye demeçler vermeye başladı bile.

Windows 11 Dosya Gezgini Yenileniyor! İşte Yeni Özellikler Windows 11 Dosya Gezgini Yenileniyor! İşte Yeni Özellikler

Ama unutmamak gerekir ki bu robotlar şimdiden insanlardan çok daha yetenekliler. İlerleyen dönemlerde yapay zekanın desteğiyle bu robotlar daha da akıllanırsa hızlıca insanların yerini almaya başlayacaklardır.

Bmw Fabrikasında Bir Robot Çalışıyor 2

Geçmiş dönemlere baktığımızda da bu düşünceyi haklı çıkaracak örnekler görüyoruz. Önceden araç fabrikalarında, üretim bantlarında yüzlerce insanın çalışırdı. Ama daha hızlı şekilde araç üretmek isteyen firmalar sabit robotları kullanmaya başlayınca önce üretim bantlarının etrafında ki insanlar azaldı daha sonra da gece gündüz insansız şekilde araç üreten yeni tesislerin kuruldu.

Bu nedenle BMW firmasının verdiği bu karardan yola çıkarak ilerde işsizliğin artacağını ön gören uzmanların haklı olduğunu söyleyebiliriz. Birçok firma henüz bu teknolojileri yeni keşfetse de ilerde Amazon gibi yoğun iş gücüne ihtiyaç duyan birçok firma insanlar yerine akıllı robotları ikame etmeye başlayacaktır.

Bmw Fabrikasında Bir Robot Çalışıyor 3

Sonuçta bir Forklitf kendi kendine gidebildikten sonra hiçbir firma yetkilisi onun yönetecek birde insan istemeyecektir. Ya da şikâyet etmeden kilolarca yükü kaldırıp taşıyabilen bir robot geldikten sonra şirketler, ağır yükler kaldırması için bir insana maaş, sigorta, yemek, servis gibi imkanlar sağlayarak onu çalıştırmayı düşünmeyecektir.

Editör: Şahsüver ÇITIR