Valf zamanlaması bir motorun performansını, gücünü ve verimliliğini tanımlar. BMW'nizi sürmek ve ideal durumda tutmak için VANOS motorunun çalışmasını, türlerini ve arıza işaretlerini tanımanın yollarını öğrenmelisiniz. İşte tüm bu detaylar.

VANOS Motor Sistemi Nedir?

Doksanlı yılların başından beri BMW otomobilleri VANOS motor sistemiyle piyasaya sürülüyor. VANOS, VAriable NOckenwellen Steuerung anlamına gelir. Yani Türkçesini söylemek gerekirse değişken eksantrik mili kontrolüdür. Elektronik destekli bu teknolojide eksantrik mili, sistemdeki lifterlar sayesinde subapları aktif hale getirir.

Bmw 2

VANOS Nasıl Çalışır?

Boştayken VANOS dişlisi tamamen geri çekilir ve dolayısıyla valf zamanlaması üzerinde herhangi bir etkisi olmaz. Ancak pedala basmak solenoidi etkinleştirir. Arabanın motor yağını tüm motor sistemine iter . Yağ basıncındaki bu artış, VANOS dişlisinin kam ile kam dişlisi arasına girmesine neden olur. Bu, emme ve egzoz valflerinin konumlarının çakışmasına neden olur. Bu, egzoz gazı devridaimi nedeniyle daha yüksek seyir hızlarında emisyonları artırır.

Bmw'deki VANOS Motor Türleri

İlk konseptinden bu yana VANOS motorlarının iki ana türü vardır. Bunlar:

Tek Vanos Motoru

Bu sistemde arabanın motorunun egzoz tarafı bir zincirle birbirine bağlıdır ve sadece emme supabı konumları etkilenir. Bu, VANOS sisteminin en eski türüdür.

Buğrahan Tuncer İnstagram Hesabı ve Linki Nedir? 2024 Buğrahan Tuncer İnstagram Hesabı ve Linki Nedir? 2024

Çift Vanos Motor

Tekli VANOS motorun piyasaya sürülmesinden dört yıl sonra BMW, çift VANOS sistemini geliştirdi. Bu motor sistemi emme ve egzoz valflerinin konumunu ayrı ayrı ayarlar. BMW motorunuzun tek VANOS mu yoksa çift VANOS mu olduğunu anlamak için motorunuzun kodunu kontrol edebilirsiniz.

Bmw VANOS Sorunları Nasıl Anlaşılır?

Basit ve anlaşılır bir tasarıma rağmen VANOS motoru zamanla aşınabilir. Sistemdeki solenoidlerin çalışması çok fazla enerji gerektirdiğinden, tüm sistemin kullanım ömrünün sınırlı olması muhtemeldir. VANOS contalarının değiştirilmesi genellikle 80000 km'den sonra zorunlu hale gelir. Ancak bazen sistemin tamamı bundan önce bile değiştirilebilir. ANOS sisteminin ne zaman değiştirileceğini bilmek bu nedenle çok önemlidir. VANOS sistemini değiştirme zamanının geldiğini gösteren belirtilerden bazıları şunlardır:

3.000 rpm'nin altında güç eksikliği ve yavaş performans

Boşta Kalma Sorunları

Yakıt tüketiminde artış ve çalıştırma sorunları

Kontrol panelindeki motor kontrol uyarı ışığının yanması

Editör: Şahsüver ÇITIR