Barok, Rokoko ve Neo-Klasik unsurların Osmanlı üslubuyla harmanlandığı 285 odalı Dolmabahçe Sarayı, bir dönem monoblok olarak Türkiye'nin en büyük sarayıydı. Dolmabahçe Sarayı'nın bulunduğu arazi bir zamanlar körfezdi. Osmanlı donanmasının gemilerini yanaştırmak için kullandığı alan, zamanla doldurularak padişahların özel bahçesi haline getirildi. Dolmabahçe Sarayı'nın adı bu bahçeden gelmektedir. On sekizinci yüzyılın başlarında arazi üzerine bir dizi villa inşa edildi ve zamanla burası, Beşiktaş Sahil Sarayı olarak anıldı. 1800'lerin ortalarında Sultan I. Abdülmecid, görkemli Dolmabahçe Sarayı'nın inşasını yaptırdı. Bu sarayın yapımına 1843 yılında başlandı ve 1856 yılında tamamlandı.

Dolmabahçe Sarayı'nın İçinde Neler Var

Dolmabahçe Sarayı

285 oda ve 44 salonu bulunan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin tarihini yansıtan pek çok eseri barındırıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın ana yapısı Mabeyn'dir. Mabeyn'in içinde mavi kubbeli ve dört tonluk kristal avizeli görkemli bir Taht Salonu bulunmaktadır. Osmanlı padişahlarının taç giydiği, şenliklerin yapıldığı, yabancı devlet adamlarının kabul edildiği yer burasıdır. Harem Dairesi, padişahın ailesini ve hizmetkarlarını barındırırken Selamlık Dairesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında devlet işlerinin başlıca merkeziydi. Selamlık Bölümü ziyaretçilerin en çok rağbet ettiği alanların başında geliyor.

Boğaz'ın Nadide Dolmabahçe Sarayı

Ege'de 4.5 Şiddetinde Deprem! AFAD Uyardı Ege'de 4.5 Şiddetinde Deprem! AFAD Uyardı

Sıkça Sorulan Sorular

Dolmabahçe Sarayı nerede?

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'un Avrupa yakasında Beşiktaş semtinde, Üsküdar ve Kuzguncuk'un karşısındadır.

Dolmabahçe Sarayı ziyaret saatleri ne zaman?

Saray pazartesi hariç haftanın her günü ziyaretçiler için açıktır. Gün içindeki açık olduğu saatler ise 09.00 – 17.00 arasıdır.

Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti ne kadar?

Dolmabahçe Sarayı'na giriş ücreti yetişkinler ve öğrenciler için farklılık gösterdiği gibi gezilecek bölgelere göre de farklılık göstermektedir. Turlar ve giriş ücretleri hakkında güncel bilgi için Milli Saraylar web sitesindeki  Dolmabahçe Sarayı sayfasını ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

Dolmabahçe Sarayı'na kaç giriş var?

Dolmabahçe Sarayı'nın üç ana girişi vardır: Bunlar İmparatorluk Kapısı, Revan Köşkü Kapısı ve Hazine Kapısı'dır.

Editör: Şahsüver ÇITIR