Bükülmüş ve şekli bozulmuş lastik jantları aracınızda herhangi bir büyük rahatsızlığa yol açmadan önce bu sorunu erken bir aşamada tespit etmek önemlidir. Sorunu hızlı bir şekilde tespit etmenize ve ortadan kaldırmanıza yardımcı olmak için lastik jantının bükülmesine ilişkin belirtilerin ve çözümlerin ayrıntılarını bir araya getirdiğimiz yazımızı okumaya devam edin.

Bükülmüş Lastik Jantının Belirtileri

Bükülmüş bir lastik janta sahip olmak araç güvenliğini riske atabilir. Tekerleğin sıkışmasına veya patlamasına neden olarak yolculuğunuzun eziyete dönmesine neden olabilir. Bu nedenle, etkilenen lastik jantının nasıl teşhis edileceğine dair temel bir anlayışa sahip olmak önemlidir. İşte bakmanız gereken en önemli noktalar;

Havası Azalan Lastik

Bükülmüş bir jant lastikten hava sızmasına neden olur. Arabanızın lastiğinin sürekli basınç kaybettiğini fark ederseniz , bunun nedeni jantın bükülmesi olabilir. Lastiğin havasının inmesinin nedenlerinden biri jantın lastiğin etrafındaki hava geçirmez contadan ayrılmasıdır. Sonuç olarak, lastiğin havasının inmesine neden olan hava sızıntısı meydana gelir. Ayrıca tekerleklerinizde çizik veya aşınma gibi gözle görülür hasarlar olacaktır. Tekerlekteki herhangi bir deformasyonu daha iyi görmek için jant kapaklarını çıkarabilirsiniz.

Titreyen Direksiyon

26 Temmuz BİM Kataloğunda Şaşırtan Fırsat: Kumtel Kule Tipi Vantilatör 999 TL! 26 Temmuz BİM Kataloğunda Şaşırtan Fırsat: Kumtel Kule Tipi Vantilatör 999 TL!

Düzensiz bir lastik yolda giderken sürüşte sarsıntıya neden olur. Hızlandığınızda bu sesler ivme kazanır. Dengesiz bir lastik, direksiyon kolonu ve koltuklarda sürekli titreşime ve sallanmaya neden olur.

Arabayı Kontrol Etmede Zorluk

Lastik jantı büküldüğünde veya hasar gördüğünde aracınızı kontrol etmeniz zorlaşır. Bu, lastik basıncında aracın direksiyonunu etkileyen bir değişikliğe neden olur. Araç kolaylıkla yoldan çıkabilir ve savrulabilir.

Bir Tarafa Aşırı Çekme

Şekli bozulmuş bir lastik jantının belirtisi, sürüş sırasında aracın düz gitmemesidir. Aracınızın bir tarafa çekmesi tekerleklerin yanlış hizalandığını gösterir. Lastik jantının hasar görmesi durumunda bu durumu yaşamanız olasıdır.

Yakıt Ekonomisinde Azalma

Lastik jantının bükülmesinin neden olabileceği durumlardan birinin sönük lastikler olduğunu söylemiştik. Böyle bir durumda otomobilin motoru, hasarlı tekerleği hareket ettirmek için daha fazla enerji kullanır. Bu durum lastiklerin şeklinin bozulması durumunda  kötü yakıt tüketimine yol açar. Artık bükülmüş lastik jantının belirtilerini bildiğinize göre düzeltme kısmını öğrenmeye geçebilirsiniz.

Bükülmüş Lastik Jantı Nasıl Düzeltilir?

Aracınızın lastik jantında eğrilik olması durumunda en kısa zamanda profesyonel yardım almanız tavsiye edilir. Ancak küçük bir bükülme ise, bunu evde birkaç aletin yardımıyla düzeltebilirsiniz. Jant bükülmesi, yaygın bir araba lastiği sorunu gibi görünse de zamanla tehlikeli bir soruna dönüşebilir. Yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, lastiği mutlaka tamir ettirin veya değiştirin. Erken müdahale, aracın güvenliğinin bütünlüğünün korunmasına ve istenmeyen sonuçların önlenmesine yardımcı olacaktır.

Editör: Şahsüver ÇITIR