Bir çeşit polimerden yapılan bu meta malzeme üzerinde mikro düzeyde piramit benzeri yapılar barındırıyor. Bu özelliği sayesinde ışığı filtreli camlardan bile çok daha iyi dağıtıyor. Ayrıca fotosentez verimliliğini de yüzde 9 oranında artırıyor. Bu özellikleriyle kısaca PMMM olarak adlandırabileceğimiz meta materyal, hastaneler, alışveriş merkezleri gibi geniş pencerelerin kullanıldığı mekanlarda oldukça işlevsel olacaktır.

İç Mimarlar Bu Malzeme ile Harikalar Yaratacak

Birçok gelişmiş özelliği bulunan PMMM’nin en sevilen özelliği kullanıldığı mekânı soğuk tutabilmesi oldu. Yapılan çalışmalarda bu materyalin ışığı daha etkili biçimde kırdığı için evlere giren ısı miktarını düşürdüğü kanıtlandı. Camları bu malzemeden yapılan odalar gün boyu yaklaşık 6 dereceye kadar daha soğuk kaldılar.

Tabii ki kış aylarında evlerin daha çok güneş alması ve doğal ışıkla ısınması istenir. Kış aylarının uzun geçtiği ülkelerde bu materyal insanları çok mutlu etmeyecektir. Ama Ekvador gibi sürekli olarak ılıman iklimde olan ya da sıcaklıkların 50 dereceyi gördüğü Orta Doğu ülkelerinde bu materyalin mimaride kendine geniş yer bulabileceğini söyleyebiliriz.

ŞOK Market 20 Temmuz Aktüel Kataloğunda Yok Yok! ŞOK Market 20 Temmuz Aktüel Kataloğunda Yok Yok!

Bu camın beğenilen bir diğer özelliği de kendi kendini temizleyebilmesi oldu. Üzerindeki mikro piramitlere tutunan su damlacıkları birikerek yuvarlak bir görünüm alıyor ve yüzeyden aşağıya yuvarlanmaya başlıyor. Bu esnada damlacıklar cama tutunan bütün kiri ve tozu da kendileriyle birlikte sürükleyip camdan uzaklaştırıyor.

Henüz materyalin kullanıldığı bir bina olmadığı için uygulama maliyetleri hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Ama polimer bazlı bir malzeme olduğundan maliyetlerinin yüksek olmayacağını söyleyebiliriz.

 Uzun vadede materyalin hem çevresel hem de ekonomik açıdan oldukça yararlı olabileceği düşünülüyor. Evlerin soğutma ihtiyacını pasif olarak karşılaması sayesinde elektrik kullanımını düşürecek. Dış cephelerin temizlik ihtiyacını azaltacaktır. Parlama yapmayacağı için de mekanların daha konforlu olmasını sağlayacaktır.

Editör: Şahsüver ÇITIR