JN1 varyantı, omicronun BA.2.86 varyantından türeyen ve 30’dan fazla mutasyona sahip olan BA.2.86’dan kaynaklanan bir alt varyanttır. Spike proteinindeki L455S mutasyonu, virüsün insan hücrelerine yapışmasında önemli bir rol oynayan spike proteininin değişimine neden olmuştur.
JN1 varyantının belirtileri, ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı ve yorgunluk gibi tipik koronavirüs semptomlarıdır. Omicron varyantları genellikle daha bulaşıcı olduğu için, JN1’nın hızla yayılması, ya daha bulaşıcı olduğunu ya da bağışıklık sisteminden daha iyi kaçabildiğini düşündürebilir.
Son dönemdeki salgın ve yoğun bakımların, hastanelerin doluluk oranının yeni salgın yani JN1 varyantı olduğu düşünülüyor. Belirtileri taşıyan kişilerin çevre ile temasta çok dikkatli olması gerekiyor.
JN1 Varyantı İçin Teşhis ve Testler Nasıl Yapılır?
JN1 varyantı, hızlı antijen testleri ve PCR testleri dahil olmak üzere standart COVID-19 teşhis testleriyle tespit edilebilir. Semptomları olan kişiler, özellikle riskli gruplardaki bireyler, test yaptırmalıdır. COVID-19 testleri tekrar gündeme gelmişken gözler yine salgının içinde aşıya çevriliyor. Tekrar aşı olunacak mı? Yoksa pandemi için eve kapanma mı uygulanacak henüz bilinmiyor.
Tedavi ve Korunma ile Virüsten Kurtulmak Mümkün
JN1 varyantına yakalanan kişilere, doktor gözetiminde antiviral ilaçlar reçete edilebilir. Yenilenen COVID-19 aşıları, JN1 ve diğer varyantlara karşı koruyucu olabilir. Bu aşılar, virüsün etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, birçok uzman ve yoğun bakım doluluk oranı bu hastalığın COVID-19’dan daha ağır seyrettiğini söylüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan salgını ilan etmesi ve önlemlerin bir an önce alınması bekleniyor.
Korunma önlemleri arasında, COVID-19 aşılarını yaptırmak, kalabalık ortamlarda maske kullanmak, düzenli el yıkama, hasta kişilerden uzak durmak, semptom gösteren bireylerin kendini izole etmesi ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları bulunmaktadır.