Uzaktan kablosuz şarj için, bu konuda çalışmalar yapan Teksas Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Bölümünde Profesör Asistanlığı yapan İfana Mahbub’un kapısını çalan şirket, onun halihazırda ki enerji aktarım projesine önce 500.000 dolar daha sonrada ek 250.000 dolar fon sundu. Eğer Mahbub’un projesi başarılı olursa dronelar havadayken şarj edilebilecek. Böylece üsse dönmelerine gerek olmadan kesintisiz hizmet verebilecekler.

Proje Kâğıt Üstünde Çalışıyor, Şimdi Sıra Bunu Pratiğe Dökmekte

Darpa Uzaktan Kablosuz Şarj Teknolojisi

Kablosuz şarj teknolojisi aslında hali hazırda kullanılan bir teknoloji. Çalışma prensibi ise oldukça basit, elektromanyetik dalgalar oluşturan verici bir bobin yayın yapıyor, diğer cihazda bunun alıcı bobin ise yayılan bu dalgaları alıp enerjiye dönüştürüyor. Mahbub’un projesi de bu temeller üzerinden çalışıyor.

Fakat biraz daha karmaşık bir şekilde. Çünkü kısa mesafelerde bu teknoloji sorunsuz çalışsa da mesafe uzadıkça elektromanyetik dalgalar farklı yönlere saçıldığından güç kaybı meydana geliyor. Bunu önlemek için projede ufak faz dizili antenler ve vericiler bir arada kullanılıyor. Havada ki drone ’un takip edilmesi içinse drone’dan yayınlanan telemetri izleri kullanılıyor. Bu şekilde kaybı en aza indirebileceklerini düşünen Mahbub, başarılı olacaklarına oldukça inanıyor.

İlk amacı drone şarj etmek olan bu proje ilerleyen dönemlerde son kullanıcıya ulaştırılırsa faydaları çok daha fazla olacaktır. En başta bu proje sayesinde elektrikli araçlar yol üzerinde seyir halindeyken şarj edilebilir. Böylece uzun mesafelerde araçların şarj molaları vermelerine gerek kalmaz.

Reunited Worlds 1. Bölüm Türkçe Altyazılı İzle (Ücretsiz HD) Reunited Worlds 1. Bölüm Türkçe Altyazılı İzle (Ücretsiz HD)

Bunun yanında teknoloji evlere geldiğinde artık cihazları şarja takma dönemi de son bulacaktır. Telefonunuz cebinizde, akıllı saatiniz kolunuzdayken siz fark etmeden şarj olabilecektir. Hayatı oldukça kolaylaştıracağı düşünülen bu proje tıp alanında da işe yarayacaktır. 

Dediğimiz gibi henüz testlerine başlanmamış ve başlangıç aşamasında olan bu proje gerçekleştirilebildiği taktirde Dünya’da büyük yankı uyandıracak ve birçok teknolojik cihazın yeniden tasarlanmasına neden olacaktır.

Editör: Şahsüver ÇITIR