Elektrikli araçların vergilendirme sistemi taşınması ile yüzde 10'luk ÖTV dilimini araçlarda limiti artırıldı. Vergisiz fiyat üst limiti 1 milyon 250 bin TL'den 1 milyon 450 bin TL'ye çıkarıldı. Bu düzenleme, vergi avantajından yararlanan araç modellerinin fiyat artışlarını önleyerek kaçakları koruma”da yer alıyor.Devrim Niteliğinde Karar! 29 Modeldeki ÖTV Zammı Önlendi! (2)

Elektrikli Araç Modellerindeki Vergi Avantajı

Düzenleme öncesinde Türkiye'de vergiler dahil fiyatı 1 milyon 650 bin TL'nin üzerinde olan araçların yüzde 40'lık ÖTV dilimine geçiyordu. Ancak şimdi vergiler dahil fiyatı 1 milyon 914 bin TL'ye kadar olan tüm elektrikli araçlar yüzde 10'luk ÖTV diliminde kalacak, vergi avantajını ortadan kaldıracak. Bu durumda, 29 elektrikli araç fiyatlarına etki ediyor.

Tüketici ve Marka Avantajı

Elektrikli araç şeytan markaları için düzenleme, vergisiz fiyatı 1 milyon 650 bin TL sınırında tutabilmek için harcanan çabalar azaltılıyor. Fiyatı bu seviyede geçerken bir ÖTV oranı yüzde 40'a çıkıyor. Düzenleme ile markaların fiyat artışında daha esnek davranabilecek. Tüketiciler ise vergi oranlarındaki değişimlerden kaynaklanan yüksek zamlara karşı performans gösterecek.

Fiyat Düşüşleri Bekleniyor

Matrah sınırlamasının, yüzde 10 ÖTV dilimini biraz aşan bazı elektrikli araçlarda fiyat düşüşlerine neden olması mümkündür. Bu modeller arasında Hyundai IONIQ 5, Tesla Model Y, Subaru Solterra, Mercedes-Benz EQB ve Kia Niro gibi araçlar bulunuyor. Fiyatı 2 milyon 400 bin TL'nin biraz üzerinde olan modellerin yüzde 10'luk ÖTV dilimine girmesi için ise markaların ilave şart desteği.Devrim Niteliğinde Karar! 29 Modeldeki ÖTV Zammı Önlendi! (3)

Altın Yatırımcılarının Dikkatine: Gram Altın’da Ağustos Ayı Önemli Olacak! Altın Yatırımcılarının Dikkatine: Gram Altın’da Ağustos Ayı Önemli Olacak!

Elektrikli Araç Pazarında Beklentiler

Elektrikli araç piyasasında yapılan bu düzenleme, sektördeki markaların fiyat stratejilerini etkileyebilir. Tüketicilerin elektrikli araçlara olan faydasını artırması ve vergi avantajının devam etmesi bekleniyor.**

Editör: Haber Merkezi