Dişlerinizin bakımı öncelikler listenizin üst sıralarında yer almalıdır çünkü ağız sağlığı genel sağlığınızla yakından bağlantılıdır. Ağız ve diş sağlığı bakımında siz de dişlerinizde tartar birikmesiyle mücadele ediyorsanız nedenlerini ve nasıl ortadan kaldırılacağını anlayarak sağlıklı diş ve diş etlerini koruyabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, yazımızı okumaya devam etmek.
Plak Nedir?
Plak, dişlerinizde oluşan yapışkan, şeffaf bir bakteri tabakasıdır. Bunun nedeni ağzınızdaki bakterilerin yemeğinizdeki karbonhidratlarla reaksiyona girmesidir. Plak, düzenli fırçalama ve diş ipi ile temizlenmediği takdirde tartar da dahil olmak üzere birçok diş problemine neden olabilir. Plak çoğunlukla kötü ağız hijyeni nedeniyle oluşur. Düzenli olarak fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak, dişlerinizde bakteri yüklü plakların oluşmasına neden olur. Şekerli yiyecek ve içeceklerden oluşan karbonhidrat açısından zengin bir diyet de plak oluşumuna katkıda bulunabilir.
Tartar Nedir?
Plak biriktiğinde ve günlük bakımla ortadan kaldırılmadığında sertleşerek tartara dönüşür. Tartar veya diş taşı, diş minesine yapışan sert bir tortudur. Diş eti çizgisinin altında da oluşabilen tartar, plağın aksine basit bir fırçalama veya diş ipi kullanımıyla giderilmez. Bundan kurtulmak için profesyonel diş bakımına ihtiyacınız olur. Dişlerde oluşan tartar belirtileri genellikle şu şekildedir:
- Dişlerinizde sarı veya kahverengi lekeler
- Dişlerinizin üstünde oluşan sert bir tabaka
- Şişmiş diş etleri
- Fırçalandığında veya diş ipi kullanıldığında kanayan diş etleri
Tartar Oluşumunu Önleme Yolları
Dişlerinizde tartar oluşumuna izin vermek istemiyorsanız şunları yapmanız gerekir:
Taze Meyve ve Sebze Tüketin
Yiyecek seçimlerinizin ağız sağlığınız üzerinde büyük etkisi vardır. Sağlıklı bir diyet ve iyi beslenme alışkanlıkları, diş sorunlarının önlenmesinde uzun bir yol kat edebilir. Dişlerinizi temizlemek için taze, çıtır meyve ve sebzeleri çiğnemeniz önerilir. Bu taze meyve ve sebzeleri çiğnerken plağı ortadan kaldırır.
Susuz Kalmayın
Sulu kalmak sağlığınız ve ağzınız için iyidir. Su içmek, yiyecek artıklarının temizlenmesine ve tükürük üretiminin artmasına yardımcı olur. Bunların her ikisi de plakların giderilmesine yardımcı olur.
Şekeri Azaltın
Tatlı atıştırmalıkların ve şekerli içeceklerin sınırlandırılması plak oluşumunu önleyebilir ve çürük ve diş eti hastalığı riskini azaltabilir.
Düzenli Diş Kontrollerine Gidin
Diş hekiminiz plak ve tartardan korunmak için size ekstra yollar önerebilir. Bunlar diş dolgularını veya florür tedavileri gibi seçenekler olabilir. Bunun yanı sıra diş hekiminiz potansiyel herhangi bir diş problemini önceden fark edip sorun büyümeden önlemenize yardımcı olabilir.