Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Nipah virüsünü ‘pandemi riski’ olarak değerlendiriyor. Henüz dünya genelinde etkileri silinemeyen Koronavirüs’ün gölgesinde, Bangladeş’te yaşanan bir ölüm vakası DSÖ’yü alarma geçirdi.
Ölümcül Temas: Yarasanın Dokunduğu Hurmanın Suyu Hayat Aldı
Bangladeş’te yaşanan trajik olayda, bir kişi yarasanın temas ettiği hurmanın suyunu içtikten sonra hayatını kaybetti. Yapılan incelemeler sonucunda alınan numunelerde Nipah virüsü pozitif çıktı.
Sağlık Bakanlığı Epidemiyoloji, Hastalık Kontrol ve Araştırma Enstitüsü (IEDCR) Direktörü Tahmina Shirin Reuter, “Kişinin çiğ hurma suyu içtiğini öğrendik” ifadeleriyle olayı değerlendirdi. Uzmanlar, bölge halkını hurma suyu içmemesi konusunda uyardı.
Virüs, Yüzde 75 Ölüme Neden Oluyor
Nipah virüsü, meyve yarasaları ve domuzlardan insanlara bulaşabilen zootik bir virüs olarak biliniyor. Hastalığa yakalananların yüzde 75’inde ölüme neden olan virüs, beyinde şişme gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Beyin şişmesi dışında hastalık, ölüm olmadığı durumlarda bile nörolojik bozukluk ve kişilik değişikliği gibi etkiler gösteriyor. Bangladeş’te 2023 yılında virüsün bulaştığı 14 hastadan 10’u yaşamını yitirmişti.
Bulaşma Yolları ve Uyarılar: Gıda Yoluyla Bulaşma En Yüksek Risk
Uzmanlar, hastalığın en fazla gıda yoluyla bulaştığını belirtirken, “Şu anda insandan insana bulaşma çok verimsiz ancak yakın temasla yayılabilir” uyarısında bulundu. Henüz bilinen bir ilaç veya aşı bulunmuyor.
Gelecek Tehlike: Uluslararası İhracatta Pandemi Riski
Uzmanlar, önümüzdeki zamanlarda yaşanması muhtemel süreçle ilgili “Eğer enfekte karkaslar uluslararası olarak ihraç edilirse, bu kısa süreli bir pandemiye neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Nipah virüsü, dünya genelinde endişe yaratmaya devam ederken, DSÖ ve ulusal sağlık kuruluşları, halkı bilinçlendirme ve önlemler konusunda uyarıyor. Olayın yakından takip edilmesi ve güvenilir bilgi kaynaklarından alınan bilgilerle korunma adımlarının atılması büyük önem taşıyor.