Yaz ayları, düğün sezonunun hareketlendiği dönemlerden biri olarak gelirken, Türkiye'de "evlilik ikramiyesi" veya "evlenme ödeneği" adı altında bilinen bir destek programı gündeme geldi. Bu program, dul ve yetim aylığı alan gençlerin evlilik hazırlıklarına maddi destek sağlamayı amaçlamaktadır. İşte e-Devlet üzerinden alınabilen bu ödeneğin kimler tarafından alınabileceği, nasıl alınacağı, ne kadar ödeneceği ve gereken şartlar hakkında detaylar:

E-Devlet Evlilik Ödeneği Nedir?

E-Devlet üzerinden alınabilen evlilik ödeneği, dul veya yetim aylığı alan gençlere nakit destek sağlamayı amaçlar. Bu ödeme, annesi veya babası vefat etmiş olan veya ölüm geliri ve aylığı alan kız çocuklarına verilir. Evlenme ödeneği, genç çiftlerin evlilik masraflarını hafifletmeye yardımcı olur.

E-Devlet Evlilik Ödeneği Ne Kadar?

2023 yılı itibariyle, memur ve emekli maaşlarındaki zamlarla birlikte evlilik ödeneği miktarı artmıştır. En düşük emekli aylığı 7.500 TL'ye çıktığında, yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alanlar 5.625 TL, yüzde 50 oranında hak sahipleri 3.750 TL ve yüzde 25 hissesi olanlar 1.875 TL ödeme alır. Bu nedenle 5.625 TL yetim aylığı alan bir kişi, evlenme desteği olarak 135.000 TL alır.

E-Devlet Evlilik Ödeneği Nasıl Alınır?

Evlilik yardımı almak isteyenler, hak sahibinin en son aldığı yetim aylığına göre hesaplanan evlenme ödeneğini Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) e-Devlet üzerinden başvurarak alabilirler. Daha önce evlenme ödeneği almamış olanlar, geriye dönük son beş yılda yapılmış başvuruları da göz önünde bulundurarak başvuruda bulunabilirler.

Yaş Çay Alım Fiyatı Ne Kadar? 2024 Son Dakika Yaş Çay Alım Fiyatı Ne Kadar? 2024 Son Dakika

E-Devlet Evlilik Ödeneği Şartları Neler?

Evlilik ödeneği için sigorta kolunda veya yaş sınırında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur sigortalıları bu destekten yararlanabilirler. Ancak, evlilik ödeneği için hak kazanabilmek için aylığın en az iki yıl süresince alınmış olması gerekmektedir. İkinci kez evlenen dul kişiler bu ödeneği alamazlar.

Öte yandan, evlilik tarihinin nüfus kütüğünde güncellenmesi ve evlilik cüzdanının SGK'ya teslim edilmesi gerekmektedir.

E-Devlet evlilik ödeneği, maddi destek arayışında olan birçok gence yardımcı olabilecek bir uygulamadır ve genç çiftlerin evlilik masraflarını hafifletme amacı taşır. Evlenme ödeneği, e-Devlet üzerinden kolayca başvurularak alınabilir.