USD34,25
EURO37,81
GBP45,14
BIST8.889,89
GR. ALTIN2.928,10
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Teknoloji Haberleri
  3. Egzozdan Su Gelmesinin Nedenleri

Egzozdan Su Gelmesinin Nedenleri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arabanızın egzoz sisteminin ana işlevi, egzoz gazlarını silindirlerden almak ve tehlikeli unsurları filtrelemektir. Egzoz sistemi temel olarak bir huni gibi çalışır, egzoz gazlarını motorun tüm silindirlerinden yönlendirir ve ön boru aracılığıyla serbest bırakır. Egzoz sistemi, motorun yanma odalarından başlayarak su damlalarının ve gazların araçtan çıktığı egzoz borusu boyunca uzanarak kadar aracın şasisine kadar gider. Kimi durumda aracınızın neredeyse her yerini dolaşan bu hayati parçadan aşırı su gelmesi, yaygın bir sorundur ve müdahale edilmesi gerekir. Daha detaylı bilgi için yazımızı okumaya devam edin.

Aracimin Egzozundan Neden Su Geliyor?

Aracınızın boyutu ne olursa olsun, sürüş esnasında karbondioksit, nitröz oksit ve metan gibi çeşitli gazlar yayar. Bütün bu gazlar kimyasal yanma süreci yoluyla yakılır. Yanma sürecinde, yakıt oksijenle reaksiyona girdiğinde çıkan ürünler ise karbondioksit ve sudur (buhar halinde). Kısaca anlatmak gerekirse, yanma ürünlerinden biri de su buharıdır ve bu buhar yoğunlaşarak sıvı suya dönüşür ve su damlacıkları halinde aracın egzozundan dışarı damlar. Kimyasal anlamda yoğunlaşma, gaz halindeki bir maddenin sıvı duruma dönüştürüldüğü buharlaşmanın tersidir.

Egzozdan Su Gelmesinin Nedenleri

Egzozdan Su Gelmesinin Diğer Nedenleri

Egzozdan aşırı miktarda su gelmesi hatalı bir egzoz sisteminin göstergesidirr. Egzoz sisteminin arızalı olduğunun göstergesi olan egzozdan su gelmesinin nedenlerini burada sıraladık.

Arizali Piston

Giriş valfi kapalıyken emisyonları çıkış valfinden itmekten bir piston sorumludur. Piston düzgün çalışmıyorsa egzozun içinde tehlikeli gazlar birikerek hem pistonun hem de egzozun verimini bozar. Bunun sonucunda egzozdan damlayan su seviyeleri normal seviyenin üzerinde olacaktır.

Arızalı Kafa Contası

Arabanız aşırı ısındıkça aracın bileşenlerinin verimliliği düşmeye başlar. Aşırı ısınma nedeniyle hasar gören bir arabadaki hayati bileşenlerden biri, soğutucu veya yağ gibi sıvıların döngüye girmesini önlemekten sorumlu olan kafa contasıdır. Kafa contasının yanması sonucunda bu sıvılar silindirin içine kayar ve arabanın egzozuna zarar vererek onun anormal çalışmasına neden olur.

Arızalı Bağlantı Borusu

Bu boru, emisyonların egzozun başlangıcından sonuna kadar egzozun diğer bileşenlerine iletilmesinden sorumludur. Bağlantı borusunun çalışır durumda olmaması durumunda gaz emisyonu mümkün olmayacaktır. Sonuç olarak, aracınızı her sürdüğünüzde, çıkması gereken gazlar egzozun içinde birikecek ve sonuçta egzoz sisteminin arızalanmasına neden olacaktır.

Arızalı Egzoz Sistemi Nasıl Onarılır?

Arızalı bir egzoz sistemini düzeltmenin kolay bir yolu, paslanmayı veya korozyonu önlemek ve egzozdaki suyu gidermek için temizledikten sonra egzozunuzdaki delikleri sarmaktır. Su sızıntısı, arızalı bir piston, kapak contası veya bağlantı borusundan kaynaklanıyorsa, bunların onarılması veya değiştirilmesi için tamirciye gitmeniz gerekir.

Egzozdan Su Gelmesinin Nedenleri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Asayiş Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!