Emekli Sandığından aylık alan emeklilerin ocak ayı 2024 zam farkı ile harp ve vazife malullerinin 2023 ek ödemeleri, bugün itibariyle hesaplarına yatırılmaya başlandı. Ödemeler, vatandaşların banka ve PTT şubelerine aktarıldı.

Zamlı maaşların ödemeleri TC kimlik numarasının sonundaki haneye göre sırayla yatarken 2024’ün ilk maaşları emeklileri sevindirdi. Yeni yılın ilk zamlı maaşları emeklileri nasıl etkileyecek ekonomik olarak yapılan yeni düzenlemeler emekliler için ne vadediyor sorgulamaları başladı.

Zam Farkı ve Ek Ödemeler Nasıl Hesaplandı?

Aylıklarını her ay düzenli olarak alan emeklilere ek olarak, kasım, aralık ve ocak dönemlerinde üçer aylık periyotlarda aylık alanlara 1, aralık, ocak ve şubat dönemlerinde aylık alanlara 2, ocak, şubat ve mart dönemlerinde aylık alanlara ise 3 aylık tutarında fark tahakkuk ettirildi. Bu kapsamda toplamda 2 milyon 481 bin 769 kişiye 19,3 milyar lira zam farkı ödenecek. 

2023 Yılı Ek Ödemesi Detayları

Emekli Sandığı Kanunu'nun ek 79. maddesi uyarınca, yılın en geç ilk üç ayı içinde harp veya vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile bu kapsamda aylık bağlanan hak sahiplerine, maluliyet derece ve göstergelerine göre ek ödeme yapılmaktadır. Söz konusu düzenleme çerçevesinde, 5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) (SSK), 4/1-(b) (BAĞ-KUR) ve 4/1-(c) (Emekli Sandığı) kapsamında aylık alan 59 bin 33 kişiye ödeme yapılacak olup toplam ödeme tutarı 992,9 milyon TL'dir. 

Hak Sahiplerine Ödemeler Hesaplarına Aktarılacak

Bu kapsamdaki hak sahiplerinin ödemeleri, banka hesaplarına veya PTT merkezlerine gönderilecek. Bu adım, emekli memurların ve harp/vazife malullerinin mali haklarını güvence altına almayı hedefliyor.

Anneler İçin 3700 TL PTT Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? 3700 TL Destek İddiaları ve Detaylar Anneler İçin 3700 TL PTT Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır? 3700 TL Destek İddiaları ve Detaylar

Emekli Sandığından aylık alanların yaşadığı bu güncelleme, emeklilerin maddi durumlarına olumlu katkı sağlayacak nitelikte. Zam farkı ve ek ödemelerin bugün itibariyle hesaplara yatırılmasıyla birlikte, milyonlarca emekli vatandaşın mali tablosu olumlu yönde etkilenecek. Bu ödemeler, emeklilere daha iyi bir yaşam standardı sunmayı amaçlayan devlet politikalarının bir yansıması olarak değerlendirilebilir.

Editör: Haber Merkezi