Ertesi gün hapı, beklenmedik bir durumda gebeliği önlemek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. İşte bu hapı kullanırken bilmeniz gerekenler ve yan etkileri:

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişki sonrasında muhtemel gebeliği önlemek için kullanılan bir ilaçtır. Reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilir.

Mesane Sarkması: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Mesane Sarkması: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

İlişki sonrası ilk 72 saat içinde alınmalıdır. 12 saat arayla ağızdan alınır. Prospektüsü dikkatlice okuyarak dozajına uygun kullanılmalıdır. Koruma oranı, ne kadar erken kullanılırsa o kadar fazladır. 

Yan Etkileri Ne Kadar Sürer?

En sık görülen yan etkiler bulantı ve kusmadır. Diğer yan etkiler arasında meme hassasiyeti, baş ağrısı, halsizlik, şişkinlik, baş dönmesi, lekelenme, ara kanama, adet döneminde fazla kanama ve karın ağrısı bulunabilir. Ertesi gün hapının fiyatı ortalama 400 – 500 TL arasındadır. Sıklıkla Ella isimli ertesi gün hapı tercih edilirken fiyat aralığı hemen hemen aynı seyrediyor. 

Ella Ertesi Gün Hapı Nasıl Etki Ediyor?

Ertesi gün hapları, ovulasyonu engelleyebilir ya da geciktirebilir, ancak yerleşen embriyona etki etmezler. Mifepriston, ovulasyonu ve endometriumun olgunlaşmasını geciktirerek yerleşmeyi engeller. Bakırlı spiral ise sperm üzerinde toksik etki yaparak ve implantasyonu engelleyerek gebeliği önler. Ertesi gün haplarının etkinliği, vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olan kadınlarda %50 oranında azalır.

Ertesi gün hapları, beklenmedik durumlarda kullanılmalıdır ve doğum kontrol yöntemi olarak ilk tercih edilen yöntemler değildir. Bu haplar, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamazlar. Herhangi bir sağlık sorunu veya endişeniz varsa, mutlaka bir sağlık uzmanına danışın.