Guguklu Arı Nedir? Türkiye de Varmı? Şampiyon Olan Fotoğraf! Guguklu Arı Nedir? Türkiye de Varmı? Şampiyon Olan Fotoğraf!

Hazar Denizi'nin batı kıyısında kurulan Bakü aynı zamanda “rüzgarlar şehri” olarak da anılan bir başkenttir. Deniz seviyesinin 28 metre altında yer alan ve dünyanın en alçakta bulunan başkenti olan bu şehir, doğal gaz rezervleri ile biliniyor. Ülkemizden de kimlikle giriş yapılabilen Bakü'ye yolunuz düşerse mutlaka gezebileceğiniz yerleri sizler için yazımızda derledik.

Bakü'de Gezilecek Yerler

Bakü'de gezilecek yerler genel olarak şunlardan oluşur;

Icheriseher ( iç Şehir – Surlu Şehir )

Qoşa Qala  (Kız Kulesi)

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Bakü'nün Icheriseher (İç Şehir), Paleolitik dönemden bu yana yerleşim yeri üzerine inşa edilmiş olup, 12. yüzyıldan kalma orijinal duvarların bir kısmını hala barındırmaktadır. Surlarla çevrili şehrin en eski yapısı, 7. veya 6. yüzyılda inşa edildiği sanılan Kız Kulesi'dir. İçeriseher'in diğer ilgi çekici yerleri arasında Türk hamamları ve Şirvanşahlar Sarayı yer almaktadır.

Qoşa Qala  (Kız Kulesi)

Kız Kulesi Bakü'nün sembolüdür. Yukarıda belirtildiği gibi, Surlu Şehir'deki en eski yapıdır ve bölgedeki en popüler turistik yerlerden biridir. 27 metre yüksekliğindeki kule, bir zamanlar deniz feneri olarak hizmet veriyordu. Bugün bir müzenin yanı sıra şehrin ve denizin muhteşem manzarasını sunan bir gözlem terasına da ev sahipliği yapıyor.

Şirvanşahlar Sarayı

Surlariçi Şehir'in bir diğer popüler mekanı ise 15. yüzyılda Şirvanşahlar Hanedanlığı döneminde inşa edilen Şirvanşahlar Sarayı'dır. Görkemli saray kompleksinde konut ve idari yapıların yanı sıra hamamlar ve bir çift cami de bulunuyordu.

Azerbaycan Ulusal Halı Müzesi

Azeri halısı 2010 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine alındı. Buna göre şehrin en dramatik yapılarından biri de Bakü'deki halı şeklindeki Azerbaycan Ulusal Halı Müzesi'dir. 1967 yılında açılan ve Hazar Denizi'ne bakan bu muhteşem müze, aynı derecede etkileyici antika halı ve diğer eserler koleksiyonuna sahiptir. Ayrıca müze birçok konferans ve sempozyuma da ev sahipliği yapıyor.

Nizami Caddesi

Bakü'de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Nizami Caddesi, adını ünlü Azeri şair Nizami Gaznevi'den almıştır. Herhangi bir Bakü turu için mükemmel bir başlangıç ​​noktası olan yaya caddesi 3,5 kilometre uzunluğundadır ve çok sayıda mağaza ve restoranla ünlüdür.

Ebedi Ateş Anıtı

Bakü'nün en çok fotoğrafı çekilen yerlerinden biri olan Ebedi Ateş Anıtı, Azerbaycan'ın zengin yer altı gaz kaynaklarına referans olarak 1998 yılında açıldı. Bu anıtta sekiz köşeli bir yıldızın üzerinde söndürülemez bir ateş günün her saati yanıyor. Azerbaycan'ı yansıtan en önemli sembollerden biri olarak kabul edilen Ebedi Ateş Anıtı'nda yıl boyunca birçok resmi tören düzenleniyor.

Yayla Parkı (Şehitler Abidesi)

Şehrin en yüksek noktasında yer alan Yayla Parkı, modern şehir silüeti ve Hazar Denizi'nin cömert güzelliği de dahil olmak üzere şehrin panoramik manzarasını sunmaktadır. Şehitler abidesi olarak da bilinen bu yapıya füniküler veya merdivenle ulaşılabilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR