Dev Soğan Bitkisi Nedir? Neden Yasak? 2024 Dev Soğan Bitkisi Nedir? Neden Yasak? 2024

Fas'ta, Marakeş yakınlarında yaşanan 7 şiddetindeki deprem, Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü tarafından ülkenin kaydettiği en büyük sarsıntı olarak nitelendirildi. Bu korkutan sarsıntının merkez üssü, Marakeş'e bağlı El-Huz bölgesinde tespit edildi ve yerin 8 kilometre altında meydana geldiği belirtildi.

Van'da 2011'de yaşanan depremin benzerliğine vurgu yapılırken, bu benzerliğin ardındaki jeolojik nedenler açıklandı. Her iki depremi de tetikleyen fayların, doğu-batı uzanımlı bindirme fayları olduğu ve bu fayların sıkışan tektonik levha sınırlarında yer aldığı ifade edildi.

Van ile Marakeş arasındaki benzerlik özellikle vurgulanarak, her iki şehirde benzer jeolojik koşullar ve fay türleri ile 7 büyüklüğündeki depremlerin 12 yıl arayla meydana geldiği belirtildi. Bu depremlerin her iki şehirde de 8-9 şiddetinde hissedildiği ve Van'daki daha iyi bir yapı stoğuna sahip olmanın can ve mal kaybını azalttığı ifade edildi.

Türkiye'deki güneydoğu bölgelerinde bulunan fay segmentlerine dikkat çekilerek, "Güneydoğu Anadolu Bindirmesi" olarak adlandırılan bu fayın, birçok şehirde büyük depremlere yol açabileceği vurgulandı. Bu bindirme kuşağında 30'a yakın fay segmentinin bulunduğu belirtildi.