Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 2024 yılının başlarında görevinden istifa etti. Bu istifa, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, hükümetini yeniden yapılandırarak başkanlığına yeni bir ivme kazandırma amacını taşıyan bir kabine değişikliğinin önünü açtı. Macron, Borne'a hizmetleri için teşekkür etti ve onun "ülkemize karşı her gün örnek bir çalışma sergilediğini" belirtti. Borne, Macron tarafından 2022'de ikinci dönem başkanlık görevi süresince başbakan olarak atandı ve Fransa'nın tarihindeki ikinci kadın başbakanı oldu​​.

Elisabeth Borne Neden İstifa Etti?

Borne'un istifası, Macron'un desteklediği ve hükümetin bazı yabancıları sınır dışı etme yeteneğini güçlendiren diğer önlemler içeren tartışmalı bir göç yasası üzerine yaşanan politik gerilimlerin ardından geldi. Bu yasa, Macron'un merkez ittifakı tarafından, muhafazakar Cumhuriyetçiler partisiyle yapılan bir anlaşma sonrasında geçirilebildi. Bu zorlu müzakereler ve parlamentodaki hararetli tartışmalar, Borne hükümetinin gelecekteki önemli yasa tasarılarını geçirme yeteneğine dair soruları gündeme getirdi. Macron'un, bu yeni hükümetle Haziran ayında gerçekleşecek Avrupa Birliği seçimlerine hazırlanmak istediği düşünülüyor​​.

Jackson Wang Olayı Nedir? Ne Oldu? 2024 Jackson Wang Olayı Nedir? Ne Oldu? 2024

Elisabeth Borne Neden Istifa Etti

Borne'un Zorluklarla Dolu Görev Süresi

Borne, görev süresi boyunca çeşitli zorluklarla karşılaştı. Macron'un merkez ittifakı, onun yeniden seçilmesinden kısa bir süre sonra parlamentoda mutlak çoğunluğunu kaybetti, bu da hükümetin özel anayasal güçler kullanarak yasaları geçirmek zorunda kalmasına yol açtı. Ayrıca, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran ve ülke çapında birçok kişiyi öfkelendiren emeklilik değişikliklerine karşı kitlesel protestolara ve şiddet olaylarına maruz kaldı. Borne, yeni hükümet atanana kadar görevine vekaleten devam edecek. Fransız medyası, Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ın, atanması durumunda Fransa'nın modern tarihindeki en genç başbakan olacağını bildirdi​​.

Bu gelişmeler, Fransa'nın iç politikasında önemli bir dönüm noktası oluşturuyor ve ülkenin gelecekteki siyasi yönünü etkileyebilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR