Günümüz teknolojisi, yapay zekâ desteğiyle farklı konularda pek çok yeniliği hayatımıza getirirken bu yapay algoritmaların olumsuz yansımalarını gözardı edemeyen bir kesimin varlığı da yadsınamaz durumda. Ancak bugün Google tarafından tasarlanan ve yapay zekadan gücünü alan söz konusu bu özellik, kişileri dolandırıcılığa karşı emniyetli şartlara kavuşturacak!

“Dolandırılmaya son” mesajıyla yol alan Google temsilcileri, Android kullanıcılarının dolandırıcılık kurbanı olmaması adına böyle bir girişimde bulundu. Şirket, tasarIadığı yapay zeka destekli bu koruma sistemini ilk olarak I/O geliştirici konferansında testten geçirdi. Temelde “yeni bir çağrı izleme” özelliğini karakterize eden bu koruma sistemi, kişilere gelen çağrıları izleyebilecek; telefon görüşmesi esnasında dolandırılmaya çalışılması halinde uyarı verecek ve görüşmeyi sonlandırabilecek donanıma sahip. Hala üzerinde geliştirme çalışmalarının sürdürüldüğü Google’ın ürünü bu özellik sayesinde aktif milyonlarca Android kullanıcısı, olası dolandırılma risk ve tehlikelerinden maksimum oranda arınabilecektir.

Dolandırıcılık 54

Gemini Nano ile Çalışacak Olan Google’ın Bu Yeni Özelliği Verileri Anında Tespit Ediyor!

Google yenilikçi altyapısında tasarlanan dolandırıcılık önleme sistemi, planlanana göre Gemini Nano ile aktif hâle gelmektedir. Hepimizin bildiği gibi kişileri dolandırma girişimleri esnasında kullanılan bazı kalıp ifadeler ve bilinçaltı yöntemleri söz konusudur. Dolandırıcılıkta başvurulan bu yöntemleri tespit edebilmeye odaklı bu sistem, dolandırıcıların kullandığı en kalıp ifadeleri anlık olarak algılayabilecek ve yapay zeka sayesinde kullanıcılara yine anlık olarak uyarı verecektir.

Gemini’nin küçültülmüş versiyonu olarak işleyiş gösteren Gemini Nano, bu sistemin android cihazlar üzerinde çalışmasını sağlayacak altyapıdır. Veri yakalama bakımından benzersiz bir gücün işletim altyapısında çalışacak bu özellik, kişisel bilgiler, şifreler ve benzeri verileri talep eden tüm telefon çağrılarını tespit edebilecektir. Aynı zamanda kişilerin özel hayatına gizliliğe önem veren bu sistem, yapılan tüm bu görüşmeleri gizli tutacak şekilde tasarlanmıştır.  

Gerçek Zamanlı Olarak Android Kullanıcılarına Uyarı Verecek! Özelliğin Uyarı Vereceği Durumlar Şöyle Sıralandı!..

Yeni tasarım bu sistem; farklı dil kalıplarını algılama özelliğine sahip olması, eş zamanlı olarak kullanıcılara uyarı verecek olması gibi yönleri bakımından dolandırıcılığa karşı oldukça etkin rol alacak gibi görünüyor. Android kullanıcılarına gelen çağrıları takipte olan sistem, yapay zeka desteği sayesinde kişilerin dolandırılmasına karşı tehlike tespit ettiği anda uyarılarını devreye girdirecek. Buna göre görüşme esnasında şifre bilgilerinizin istenmesi, kart vb. kullanım araçlarınızın PIN kodunun talep edilmesi, hediye kartları ve çekiliş gibi vaadler aracılığıyla ödeme talep edilmesi, acil şekilde para talebinde bulunulması gibi banka vb. resmi kurumların talep etme olasılığının öngörülmediği hallerde sistem aktif hale gelecektir. Öte yandan bu korumalar, tamamıyla cihazlar üzerinden gerçekleşeceği için Gemini Nano tarafından takip edilen görüşmeler gizli tutulacaktır.

Dolandırıcılık Tespit Özelliğinin Ne Zaman Kullanıma Sunulacağı İse…

Google, sıkı sıkıya çalışmalarını sürdürdüğü bu özelliğin yakında kullanıcıların hayatına bir kolaylık olarak sunulacağının mesajlarını verdi. Buna karşın tam olarak ne zaman aktif hale geleceği net bir tarihle duyurulmamış durumdadır. Ancak kullanıma sunulduğu anda Android kullanıcılarının bu dolandırıcılık tespit özelliğinden faydalanabilmeleri ise kayıt aşaması gerektirmektedir. Dolandırıcılardan korunmak isteyen kullanıcılar, kaydolmalı ve olası risklerin minimize edildiği Google tasarımı bu sistemden faydalanmalıdır.

Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024 Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024

Yılın ilerleyen dönemlerinde dolandırıcılıktan korunma özelliğinin ne zaman kullanıma gireceğine dair daha fazla bilgiye erişebileceğimizi duyuran Google şirketi, dolandırılmaya karşı ilginç bir orana da dikkat çekti. Küresel Dolandırıcılıkla Mücadele İttifakı’nın sunduğu raporla tespitli olan verilere göre; dünya çapında her 4 insandan 1’i, Ekim ayı raporlaması baz alınarak son 12 aylık süreçte dolandırıcılığa maruz kalmış ve total kaybedilen tutarın 1 trilyon dolardan fazla olduğu belirlenmiştir.

Editör: Şahsüver ÇITIR