Görünmez duygusal manipülasyon iki aşamadan oluşmaktadır:

İlk Aşama, Yakalama

Kişinin ilk yapacağı şey olumlu yanını göstermektir ki partneri ona hayranlık duymaya başlasın. Her şey nazik olmakla, iyi davranmakla ve elinden gelenin en iyisini yapmakla başlar. "Birlikteyken her şey harikaydı ama evlendikten sonra asla eskisi gibi olmadı" ifadesini kim duymamıştır? Manipülatör istediğini elde edene kadar ilişkiyi manipüle eder, daha sonra bir rol değişimi uygular. Çünkü artık karşıdaki kişinin yanında kalacağından emindir.

Manipülatör, diğer kişinin neye ihtiyacı olduğunu bilir ve bunu aşırıya kaçarak ona verir, böylece aşırı nazik ve özenli gözükerek partneriyle bağını güçlendirir. Bu, manipülatörün tüm cazibesini sergilediği, kendini tanıttığı ve bazen fırsat bulursa kendisini manipüle edilenden daha iyi bir yere konumlandırarak ona güvenlik, dostluk ve koşulsuz destek sunduğu bir aşamadır. Hepsini diğerinin güvenini ve hayranlığını kazanmak amacıyla yapar.

Aralıklı Oruç: Kadınlar İçin Uygulama Rehberi Aralıklı Oruç: Kadınlar İçin Uygulama Rehberi

İlişkinin başlangıcında her şey olumlu olup manipülasyon algılanmadığı için buna görünmez duygusal manipülasyon denmektedir. Bunu tanımlamanın anahtarı aşırılıklarda yatmaktadır. Birisi sizden hoşlanabilir, size şefkat duyabilir, hatta size hayran olabilir, ama belli sınırlar içinde. Aşırılık söz konusu olduğunda, kendinize neden size bu kadar saygı duyduğunu sormalısınız, ister manipülatif bir niyetle olsun, ister diğer kişinin kendine olan saygısı çok düşük olsun.

İkinci Aşama, Rol Değişimi

Manipülatör, diğerinin güvenini, sevgisini ve saygısını elde ettikten sonra rol değiştirir. Daha önce diğerine destek ve güvenlik sağlayan "kurtarıcı"ysa, şimdi kurban olacaktır. Diğer kişi ona aşık olduğundan ona yardım etmek için her şeyi yapacaktır. Sevgi harekete geçtiğinde dizginler manipülatörün eline geçer. Rollerin değişimi sağlandıktan sonra başlangıçta gösterilen ilgi ve sevgi azalır.

Genellikle kişi bir sorunun ortasında olduğunun farkına varır: İlk aşamada o kişiden çok memnundu, ancak ikinci aşamada her şey rahatsızlık ve acıdan ibarettir. Hatta manipülatör, onu zaten kontrol altında tuttuğunu bilerek, daha da kendine çekmek için kişiyi görmezden gelebilir, istediği zaman görünüp kaybolabilir çünkü ne yaparsa yapsın diğer kişinin kendisine bağlı olduğunu bilir.

Manipüle edilen kişi kendini kötü hisseder çünkü başlangıçta aldığını artık alamaz. Hatta her şeyi mahveden uygunsuz bir şey yaptığı için kendini suçlu hisseder. Kişi, ilişkinin artık kendisine rahatsızlık ve mutsuzluk verdiğini hissettiğinde manipülatörden uzaklaşmazsa, bu durum duygusal bağımlılığa bile dönüşebilir.

Duygularınızı Dinleyin

Herhangi bir manipülasyon ya da sağlıksız bir ilişki söz konusu olduğunda kişi rahatsızlık duyar ve olumsuz duygular yaşar. Mantığın ortaya çıkamadığı durumlar vardır. Çünkü diğer insanın ne düşündüğü ve neden böyle davrandığını bilmek için zihinlerini okuyamayız. Pek çok manipülatör kurbanların kendilerini suçlu hissetmelerini sağlamaya çalışır, ancak asla kendinizi suçlamamalısınız: en önemli şey sizin sağlığınızdır. Olumsuz duygular hissediyorsanız bunun bir nedeni var. İster arkadaşlık ister aşk ilişkisi olsun, o kişiden uzaklaşmak daha iyidir.