Büyüklüğünden dolayı çok sayıda uydusu olmasıyla bilinen Jüpiter, güneş sistemimizdeki en büyüleyici gezegenlerden biridir. Bu devasa gezegenin tek özelliğinin büyüklüğü olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Jüpiter hakkında belki de daha önce duymadığınız birçok ilginç bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Güneş sistemimizdeki en büyük gezegendir
Jüpiter, 69.911 km yarıçapıyla güneş sistemimizdeki en büyük gezegendir. Bu hesaba göre yaklaşık diğer tüm gezegenlerin toplamından iki kat daha büyüktür.
Jüpiter'in halkaları vardır ancak bunlar çok iyi görülemeyecek kadar sönüktür
Halkaları olan gezegenler yalnızca Satürn ve Uranüs değildir. Jüpiter'de halkalara sahiptir ama o halkalar o kadar sönüktür ki onları görme şansınız yoktur.
Jüpiter'in 80 uydusu vardırvardır
Jüpiter'in bilinen 80 adet uydusu var, elbette bu sayı daha fazla da olabilir. Uluslararası Astronomi Birliği tarafından bu gezegenin sahip olduğu 80 uydudan 57 tanesine isim verildi, geriye kalan 23 tanesi ise hala isim bekliyor.
Jüpiter gaz yüklü bir devdir
Jüpiter bir gaz devidir çünkü çoğunlukla hidrojen ve helyum gazlarından oluşur. Tüm bu gaz yüküne rağmen gezegenlerin içinde en büyük manyetik alana ve manyetosfere sahip gezegen de yine kendisidir.
Jüpiter'de bir gün çok hızlı geçer
Jüpiter'de bir gün sadece 10 saatte geçer. Bu durum bütün gezegenlerle kıyaslandığında Jüpiter'i kendi ekseni etrafında en hızlı dönen gezegen yapar.
Jüpiter'deki bir yıl, 11,8 Dünya yılına eşittir
Jüpiter'in Güneş'in etrafında dönmesi 11,8 Dünya yılını alır, bu da Jüpiter'in yılının 11,8 Dünya yılıyla aynı olduğu anlamına gelir.
Jüpiter'in üzerinde bulutlar vardır
Jüpiter gezegeniinde güçlü fırtınaları ve hatta yıldırım çarpmaları gibi hava olayları yaşanır. Bunlar, Jüpiter'in çok güzel görünmesini sağlayan parlak ve yoğun bulutların oluşmasına yol açan, havanın güçlü bir şekilde yukarı doğru hareket ettiği yerler meydana gelir.
Jüpiter, adını bir Roma Tanrısından almıştır
Romalılar, tanrıların ve tanrıçaların dünyadaki her şeyden sorumlu olduğuna inanıyorlardı. Jüpiter, Romalıların yaşamın tüm yönlerini denetlediğine inandıkları bir gök tanrısıydı.
Jüpiter'i gece gökyüzünde görebilirsiniz
Jüpiter, Venüs ve Ay'dan sonra Güneş Sistemindeki en parlak üçüncü nesnedir. Muhtemelen, gökyüzünde devasa parlak bir yıldız görürseniz, o zaman muhtemelen Jüpiter'e bakıyorsunuz demektir. Biraz daha yakından görmek isterseniz dürbünlü bir teleskop kullanarak dev gezegenin yörüngesindeki Galileo uydularını bile görebilirsiniz.