Meclis’in açılması ile en düşük emekli maaşı da gündeme geldi. 7.500 liraya yükseltilen en düşük emekli maaşının üzerinde aylık alanlar için yapılacak olan maaş zamları 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak belirlenecek. Bu çerçevede 10 bin-15 bin TL arasındaki maaşlara yüzde 45, 15 bin-20 bin TL arasındakilere yüzde 40 ve 20 bin TL üzerinde maaş alanlara yüzde 35 zam yapılması öngörülüyor. Bu sayede taban maaş ile daha üstünde alanlar arasındaki makasın kapanması hedefleniyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN YENİ RAKAM

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında en düşük emekli maaşı için 10 bin TL rakamı gündeme geldi. Böylece en düşük emekli maaşı da artacak.

Emekli bayram ikramiyesi, emeklilerin en çok beklediği ödemelerden biridir ve her yıl artış oranları merakla takip edilir. 2023 yılında yapılacak olan artışlar da emekliler açısından oldukça önemli. Şu an için beklenen artış oranı yüzde 50 olarak açıklanmış durumda. Bu artışla birlikte emekli bayram ikramiyesi 2500-3000 TL bandına yükseleceği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan artış oranı yüzde 82 idi. Eğer bayram ikramiyeleri 3000 TL'ye yükselirse, zam oranı yüzde 50 olacak. Bu oran, emeklilerin alacakları ikramiyenin önemli bir kısmını oluşturacağından, emekliler için büyük bir artış anlamına geliyor.

Petkim Neden Düşüyor? 27 Mart Petkim Neden Düşüyor? 27 Mart

Kamu işçileri için yapılan yüzde 45’lik maaş artışının ardından, SGK, Bağ-Kur ve memur emeklileri, memurlar ve işçiler için yeni zam oranları belirleniyor. SGK ve Bağ-Kur emeklileri, refah payı hariç 6 aylık enflasyon kadar zam alacaklar. Memur ve memur emeklileri ise yüzde 6 toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alacaklar. Merkez Bankası'nın son anketine göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık zam oranı yüzde 20,92 civarında olması bekleniyor.

Refah payı hariç memur ve memur emeklisi zammı ise yüzde 18,68 olarak hesaplanıyor. Ancak, kamu işçilerine yapılan yüzde 45'lik zamın referans alınacağı belirtiliyor. Bu nedenle, enflasyon oranlarının daha yüksek çıkması ve zam oranlarının da artması olası görünüyor. Bu durumda, emeklilerin maaşlarına yapılacak artışlar, hayat standartlarını yükseltmelerine katkı sağlayacaktır.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNE EK ZAM

En düşük memur maaşı Temmuz’da net 22 bin TL’ye yükselerek tüm memur maaşlarına kademeli bir seyyanen zam olarak yansıyacak. TCMB'nin anketi ile beraber değerlendirildiğinde memur zammı yüzde 45 olursa ek zam yüzde 26,32 olacak.