Araç kullanmayı ilk kez öğreneceğiniz zaman daha yola çıkmadan önce çok önemli bir soruyla karşılaşırsınız: manuel şanzımanlı mı yoksa otomatik şanzımanlı bir araçla mı öğrenmelisiniz? Manuel veya otomatik bir araç kullanmayı öğrenmenin bazı artılarına ve eksilerine daha yakından bakalım...

Manuel Şanzımanlı Araç

Manuel Vs Otomatik Araç

Manuel şanzımanlı bir araçta nasıl araç kullanılacağını öğrenmeyi seçmenin getirebileceği birçok artı ve eksi var:

Artıları

TikTok'tan Şarkı Bulmada Çığır Açan Yenilik: Sound Search TikTok'tan Şarkı Bulmada Çığır Açan Yenilik: Sound Search

Daha fazla satın alma seçeneği mevcut: İlk kez yeni veya ikinci el bir araç satın almak istediğinizde, manuel ehliyetiniz varsa, çok daha geniş çeşitlilikte çok daha fazla seçeneğiniz olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca, vites kutusu ve aracın diğer bileşenleri daha pahalı olabileceğinden ve pahalı parçalardan oluşabileceğinden, çoğu zaman otomatik arabalar ilk etapta daha pahalı olma eğilimindedir.

Sigorta daha ucuz olabilir: Otomatik araçların onarım maliyetleri daha yüksek olma eğilimindedir, bu nedenle sigortalanmaları daha pahalı olabilir . Sigorta primleri yan yana karşılaştırıldığında, neredeyse her zaman, belirli bir otomobil markası ve modelinin otomatik versiyonu, aynı marka ve modelin manuel versiyonuna göre daha yüksek sigorta ücretine sahiptir.

Daha iyi yakıt tüketimi: Manuel şanzımanlı bir araç düzgün ve verimli bir şekilde çalıştırılırsa, çoğunlukla otomatik muadillerine göre daha iyi yakıt tüketimi elde edebilir.

Eksileri

Daha fazla sürüş dersi gerekli: Ehliyet almak için profesyonel bir sürüş eğitmeni tarafından verilen sürüş dersleri almak birinci şart. Manuel bir arabanın nasıl sürüleceğini öğrenmenin ana dezavantajı, vites değiştirmeyi, debriyajı kullanmayı ve genel sürüş deneyiminde daha rahat olmayı öğrenme ihtiyacı nedeniyle öğrenmenin daha uzun sürmesidir.

Otomatik Şanzımanlı Araç

Tıpkı manuel araçlar gibi otomatik bir araçta araç kullanmayı öğrenmenin de çeşitli artıları ve eksileri vardır:

Artıları

Öğrenmesi daha kolay: Otomatik bir araç kullanırken endişelenmeniz gereken tek şey, arabayı sürüşe, geri vitese ve vites dışındayken nötr konuma getirmektir. Bundan sonrası sadece hızlanmak, fren yapmak ve direksiyonu çevirmek. Bunu öğrenmek, farklı vitesler arasında nasıl geçiş yapacağınızı, bir vitesten diğerine ne zaman geçmeniz gerektiğini ve bunu başarmak için debriyaj ve gaz pedallarını birlikte nasıl kullanacağınızı bilmeniz gereken manuel bir araç kullanmaktan çok daha kolaydır.

Daha az stresli: Vites değiştirmeyle ilgilenmenize gerek olmadığında otomatik arabalar daha az stresli olabilir. Sadece arabayı çalıştırım ve yola çıkın.

Debriyajda daha az aşınma ve yıpranma: Manuel şanzıman kullanmak, aracın debriyajında ​​aşınma ve yıpranmaya neden olabilir. Bu özellikle vites değiştirme konusunda yavaş yavaş daha rahat hale gelen yeni sürücüler için geçerlidir. Otomatik şanzıman vitesleri her seferinde düzgün şekilde değiştirir ve bu da debriyajdaki aşınma ve yıpranmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Eksileri

Yalnızca otomatik araç kullanma lisansına sahip olursunuz: Otomatik vites ehliyetiniz varsa yasal olarak manuel araç kullanmanıza izin verilmez.

Daha yüksek sigorta primleri: Otomatik araçların sigorta primleri neredeyse her zaman manuel araçlara göre daha yüksektir. Bunun nedeni genellikle otomatik arabaların manuel arabalara göre daha yüksek onarım maliyetlerine sahip olma eğiliminde olmasıdır.

Daha pahalı: Otomatik araçlar daha karmaşık olma eğilimindedir ve manuel bir aracın ihtiyaç duymadığı birçok ek parçayı içerir. Bu nedenle otomatik bir araca sahip olmak, manuel bir araca göre çok daha pahalı olabilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR