24 Temmuz 2024 A101 Kataloğunda Yok Yok! 24 Temmuz 2024 A101 Kataloğunda Yok Yok!

Arabalar, birlikte çalışan birçok bileşen ve sistemden oluşan karmaşık makinelerdir. Bir bileşen veya sistemdeki arıza, tüm aracın işlevini ve performansını engelleyebilir. Bu nedenle her şeyin iyi durumda olmasını sağlamak için önleyici bakım yapılmalıdır. Motor takozu da hasar görmesi durumunda derhal müdahale edilmesi gereken bileşenlerden biridir. Bu parçanın genellikle uzun bir kullanım ömrü yoktur; bu nedenle aşınma başladığında, hasarlı motor takozunu çalışmayı durdurmadan değiştirmeye çalışmalısınız. Aşınmış motor takozlarının en yaygın belirtilerinden bazıları haberimizde..

Motor Takozu Nedir?

Motor takozu, çalışan motorun yarattığı titreşimleri en aza indirirken motoru, araba şasisine sıkı bir şekilde sabitlemekten sorumlu olan otomotiv bileşenidir. Motor takozları olmasaydı, motor tarafından üretilen tüm titreşimler otomobilin gövdesine iletilecek ve sürüşü hem sürücüler hem de yolcular için hoş olmayan bir deneyim haline gelirdi. Tipik olarak her motor, en az üç motor takozu veya daha güçlü motorlara sahip araçlarda dört adet motor takozu tarafından desteklenir.

Hasarli Motor Takozunu Tanimaya Yönelik İşaretler

Motorun araba şasisine sıkı bir şekilde bağlanması önemli olduğundan, kırık bir motor takozunun işaretleri her zaman dikkate alınmalıdır. Kırık bir motor takozunun 5 belirtisinin neler olduğunu öğrenelim.

Motorun Yanliş Hizada Durmasi

Motorunuzun bir tarafa diğerine göre daha fazla yakın olduğunu fark ederseniz ve bu durum yeni olduysa motor takozunun kırılmış veya kırılmak üzere olduğu ihtimali vardır. Sadece kaputu kaldırarak bu hizalamaya şahit olabilirsiniz.

Motor Titreşimleri

Hasarlı bir motor takozunun en belirgin belirtilerinden biri aşırı ve anormal motor titreşimidir. Takoz kırıldığında, motorda daha büyük bir titreşim oluşturan daha büyük bir hareket meydana gelir; ve araba hızlandıkça bu hareket artar. Titreşimin gürültüsü, motorun diğer elemanlara çarpmasının bir sonucu olduğundan rahatsız edici olabilir. Aracınız rölantideyken takozların durumunu kontrol edebilirsiniz.

Aşiri Gürültülü Motor

Genel olarak motor takozu arızasının veya başka herhangi bir araç sorununun en net belirtilerinden biri, motor bölmesinden gelen aşırı gürültüdür. Aşınmış veya tamamen kırılmış olsun, arızalı bir motor takozu yüksek ses çıkarır. Kötü bir motor takozu, motorun olması gereken konumda sabit durmamasına neden olur. Aşırı gürültü, motorun diğer bileşenlere çarpması, iç motor parçalarının düzgün çalışmaması veya başka birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenle önemli olan, iyiye işaret olmayan anormal sesleri fark edip, aracı durdurup bir tamirciden yardım istemektir.

Editör: Şahsüver ÇITIR