HAVELSAN, Türkiye'nin ilk kurumsal yapay zeka platformu olan MAIN'i tanıttı. Türkçe tabanlı yapay zeka modeli, başlangıçta metin tabanlı hizmet verecek ve ilerleyen versiyonlarda görüntü ve ses işleme özelliklerini ekleyerek genişleyecek.

Güvenlik Odaklı Çalışma: MAIN Kamu ve Askeri Veri Güvenliğini Sağlıyor

MAIN, HAVELSAN'ın yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği bir GPT yapay zeka modeli olarak, öncelikle kamu ve askeri kurumların veri güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Kapalı devre bir sistem olarak tasarlanan MAIN, internete herhangi bir bilgi paylaşmayacak, böylece devlet kurumları güvenli bir şekilde yapay zekadan destek alabilecek.

HAVELSAN İş Geliştirme Direktörü Arif Furkan Mendi, MAIN'in açık kaynak tabanlı geliştirildiğini vurgulayarak, "Kendi yapay zeka asistanımızı ortaya koyarak verilerin dışarı çıkmasını engellemiş olacağız. Özgün mimarimiz ile açık kaynaktaki verileri derleyerek kendi modelimizi ortaya çıkardık. Herhangi bir şekilde dışarıdaki bir yazılıma veya ürüne bağımlılığımız yok. Tamamen kendi verilerimizin olduğu güvenli bir ortam sunuyoruz." dedi.  

MAIN Akademi: Yapay Zeka Eğitim Platformu Geliyor

HAVELSAN, MAIN'i desteklemek amacıyla MAIN Akademi projesini hayata geçirecek. Bu proje, yapay zeka alanında çalışmak isteyen öğrencilere ve profesyonellere yönelik bir eğitim ve çalışma alanı sağlayacak. Aynı zamanda yapay zeka konusundaki eğitimlere de ev sahipliği yapacak.

Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024 Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024

CİMER Başvurularını Değerlendirecek

MAIN'in kullanım alanları arasında Cumhurbaşkanlığına bağlı kuruluşlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi birçok devlet kurumu bulunuyor. Özellikle CİMER başvurularının değerlendirme sürecinde, MAIN'in başvuruların hızlı ve doğru bir şekilde ilgili kanallara iletilmesinde önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor.

HAVELSAN yetkilisi, "Özellikle CİMER başvurularının değerlendirme sürecinde temel amacımız, buraya yapılan başvurunun hızlı şekilde doğru kanala iletilmesi ve vatandaşın hızlı şekilde cevap alabilmesi." dedi.

Editör: Haber Merkezi