Meral Danış Beştaş kimdir?

Meral Danış Beştaş, 5 Nisan 1967'de Mardin'in Mazıdağı ilçesinde doğdu. Kürt asıllı bir ailenin çocuğu olan Beştaş, ilkokulu Mazıdağı'nda, ortaokulu ve liseyi Diyarbakır'da okudu. 1990 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve Diyarbakır Barosu'na kaydoldu. Serbest avukatlık yapmaya başladı.

Beştaş, insan hakları savunucusu olarak birçok dava ve davacının avukatlığını üstlendi. Özellikle Kürt sorunu, kadın hakları, çocuk hakları, işkence, zorla kaybetme, faili meçhul cinayetler gibi konularda çalıştı. İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi gibi kurumlarda görev aldı.

Beştaş, 2011 yılında Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) Adana milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. 2014 yılında BDP'nin yerine kurulan Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) katıldı. 2015 yılında HDP'nin eş genel başkan yardımcısı seçildi. Aynı yıl yapılan Haziran ve Kasım seçimlerinde HDP'den Adana milletvekili seçildi.

Beştaş, TBMM'de Anayasa Komisyonu üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca HDP'nin grup başkanvekilliğini de üstlendi. 2018 yılında yapılan erken seçimlerde tekrar Adana milletvekili seçildi.

Beştaş, 2023 yılında yapılacak olan genel seçimler için Yeşil Sol Parti'den Erzurum milletvekili adaylığını açıkladı. Bu kararıyla Türkiye siyasetinde bir ilke imza atan Beştaş, hem HDP hem de Yeşil Sol Parti'nin ortak adayı oldu.

Beştaş'ın trafik kazası ve sağlık durumu

Meral Danış Beştaş, 13 Nisan 2023 tarihinde Erzurum'un Karayazı ilçesinde seçim çalışması yürütürken aracının direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kaza yaptı. Kazada Beştaş'ın belinde kırık oluştu. Beştaş ve yanındaki iki arkadaşı Karayazı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve tedavileri sürüyor.