Şimdilik sadece felçli hastaların ve beyin fonksiyonlarında problemler olan kişilerin tedavisi için alternatif olabilecek gibi görünen proje eğer gerçekten sorunsuz bir şekilde çalışırsa geleceği oldukça değiştirebilir.

Kamuda Kontenjan Kararına Tepki: 204 Kişi Hayatını Kaybetti! Kamuda Kontenjan Kararına Tepki: 204 Kişi Hayatını Kaybetti!

İlk Hastada Bazı Sorunlar Oluştu  

İkinci Hasta İçin Onay Geldi

Elon Musk bu projeyi bir insanın beynine akıllı saat yerleştirmek gibi basit bir şekilde anlatıyor. Fakat projenin detaylarına indiğimizde bundan biraz daha ürkütücü olduğunu görüyoruz. Neuralink teknolojisi, kişinin beynine elektrotlar yerleştirilmesi ve bu elektroların kişinin beyninden gelen sinyalleri okuyarak bu sinyalleri fiziki hareketler ve komutlara çevirmesi şeklinde çalışıyor.

Bunun için hastanın kafatasından bir kısım çıkarılıyor. Buradan içeri oldukça ince ve çok sayıda elektrot uzatılıyor. Ve kafatasından çıkarılan kısma gelen cihaza bu elektrotlar bağlanıyor. Bu işlem içinde özel bir makine üretilmiş durumda. İşlem lokal anestezi altında yarım saatte tamamlanıyor. Uzun vadede işlemin kişiye bir zararı olup olmayacağı bilinmiyor. Ama kısa vadede eğer işlem sırasında kafatası içinde hava kalırsa nöbet geçirme ve beyin apsesi oluşması gibi riskler bulunuyor.

Neuralink insanlı deneyenlere geçmeden önce maymunlar üzerinde denenmiş ve cihazın takıldığı birçok maymun ölmüştü. Yaşanan sorunların giderilmesinin ardından cihaz ilk kez 2016 yılında Nolan Arbaugh isminde omuzlarından aşağısı felçli bir hastaya takıldı. Her ne kadar ilk başlarda Nolan sonuçlardan memnun görünse de son zamanlarda elektrotlardan bazılarının geri çekildiği ve sistemin eskisi kadar iyi çalışmadığı gelen haberler arasında yer alıyor.

Beyni Dijitalleştirmek Birçok Konuda Yararlı Olabilir

Her icadın ilk adımları sancılı olmuş, mucidi birçok sorunla ve eleştiriyle yüz yüze gelmiştir. Neuralink çipinde de aslında aynı sorun yaşanıyor. İlerleyen dönemlerde sorunların giderilmesiyle birlikte ilk başta görme engelliler, Alzheimer hastaları, MS hastaları yaşadıkları sorunlardan kurtulabilecekler. Daha sonrasında ise bu çip son kullanıcıya ulaşacak ve işte o zaman bir devrim yaşanacağı söyleniyor. Çünkü artık insanlar, cep telefonlarını ve bilgisayarlarını kullanmak için fiziki hamleler yapmak zorunda olmayacak. Hatta Matrix filminde ki gibi beyni sanal bir dünyaya bağlamanın bile mümkün olabileceği çıkan söylentiler arasında yer alıyor.

Editör: Şahsüver ÇITIR