Mali stres ve parayla ilgili anlaşmazlıklar, çiftler için çözülmesi en zor sorunlardan biridir ve birçok boşanmada önemli bir faktördür. Hayat pahalılığının giderek artmasıyla birlikte birçok çiftin maddi sıkıntısı , hayal bile edemeyecekleri bir şekilde arttı. Mali durumumuzu kontrol altında hissetmek, genel refah için sağlam bir temel sağlar; peki konu para yönetimi olduğunda çiftlerin aynı noktaya gelmelerini bu kadar zorlaştıran şey nedir? Kağıt üzerinde bu, gelir ve giderleri toplamak ve kazandığımızdan fazlasını harcamamak kadar kolaydır. Ancak gerçekte paraya yüklediğimiz farklı ve benzersiz anlamlar nedeniyle süreç karmaşık ve duygusal hale geliyor. Daha fazla detay için haberimizi okumaya devam edin.

Para hakkında konuşma tabusunu yıkın

Hayatımızın pek çok özel detayını arkadaşlarımızla ve ailemizle tartışıyoruz, ancak mali konuları tartışmak bir şekilde tabu. Parayı nasıl yöneteceğimizi bilmeye gelince, sanki özel bir sırrı öğrenmemişiz gibi kendimizi karanlıkta kalmış hissedebiliriz. Utanç duygusu ve düşük öz değer ortaya çıkabilir. Para hakkında birbirinizle nasıl konuşulacağını öğrenmek ilk adımdır ve bu süreç zaman, odaklanma ve çaba gerektirir.

Depresyonla Mücadelede İlişkilerde Duygu Paylaşımının Önemi

İkinizin de parayı nasıl gördüğünüzü anlayın

Nasıl büyüdüğünüzü düşünün. Aileniz parayı nasıl yönetiyordu? Tutumlu muydular? Para hakkında nasıl konuşurlardı? Ebeveynleriniz birlikte mi çalışıyordu yoksa aile tek kişinin eline mi bakıyordu? Para hakkındaki inançlarınız harcama ve tasarrufla ilgili duygusal kalıplara nasıl yol açıyor? Bu inançlar ilişkinizdeki çatışmaya nasıl katkıda bulunuyor? Bunlar sormanız gereken türden sorulardır. Bu sorular sayesinde ikinizin de maddi konulara nasıl baktığını anlayabilirsiniz.

Kendinize biraz isteğe bağlı harcama izni verin

Pek çok uzman, bir ilişki içinde bulunan iki kişinin de ayrı ayrı her hafta veya ayda istedikleri şekilde harcamaları için belirli bir miktar para tahsis edilmesini tavsiye ediyor. Bu, her birinize bütçenizi aşmadan kendi hobilerinizi ve ilgi alanlarınızı takip etme özgürlüğünü verebilir ve negatif stresin kaybolmasına yardımcı olur.

zaman eksikliği ilişki

Finansal dengesizlikleri kabul edin

Bir partner diğerinden daha fazla kazanıyorsa ya da bir partner hiç çalışmıyorsa, para ilişkinizde güç dengesizliği yaratabilir. Çalışmayan partner finansal olarak katkıda bulunmadığı için kendini kötü hissedebilir veya yüksek kazançlı partner gelirinin nasıl harcandığı konusunda endişeler yaşayabilir. Endişelerinizi birlikte konuşun ve sorunları bir ekip olarak ele alın.

Özkan Mamati Kimdir? Hakkında Merak Edilenler Özkan Mamati Kimdir? Hakkında Merak Edilenler

Mali durumunuz konusunda dürüst ve açık olun

Ortakların kredi kartı borcu gibi parayla ilgili sırları birbirlerinden saklaması alışılmadık bir durum değildir. Artık gelecekteki sorunlardan kaçınmak için partnerinizden sakladığınız her şeyi itiraf etmenin zamanı geldi. Dürüst ve samimi bir konuşma, sizi partnerinize hem daha da yakınlaştırır hem de finansal durumunuzu daha iyi anlamanıza yardımcı olur.

Editör: Şahsüver ÇITIR