Geçtiğimiz yıllara Toyota markasının Daihatsu modelini güvenlik testinden geçirmek için hile yaptığının ortaya çıkmasıyla Japonya Ulaştırma Bakanlığı otomotiv üreticilerini yakın takibe aldı. Yapılan incelemelerin ardından sadece Toyota firmasının değil birçok Japon üreticinin araçlarını güvenlik testlerinden geçirmek için hile yaptığı tespit edildi. Olayın ardında hile yaptığı tespit edilen firmalar ardı ardına açıklama yayınlarken Japon Ulaştırma Bakanı Yoshimasa Hayashi durumdan oldukça rahatsız olduklarını belirttiği bir açıklamada bulundu.

Markalardan Açıklamalar Gelmeye Devam Ediyor

Açıklama yapan firmaların başında her şeyi başlatan Toyota firması geliyor. Firma CEO’su Akiod Toyota, kullanıcılarına en içten özürlerini sunduğunu söyledi. Markanın önden çarpışma testlerinde hile yaptığı ve normalde her iki taraftan yapılan bu testi tek taraflı olarak yaptırdığı açıklandı. 2014, 2015 ve 2020 yıllarında çıkardığı Corolla Fielder ve Axio, Lexus RX, Yaris Cross, Crown, Sienta, İsis modellerinin güvenlik açığı bulunduğu belirtildi.

Mazda firmasının ise Roadster RF ve Mazda Hatchback modellerinin motor yazılım testlerinde hile yaptığı, Atenza ve Axela modellerinde ise hava yastıklarının çarpışma sırasında açılıp açılmayacağından tam emin olmadıklarından hava yastıklarını elle tetikledikleri ortaya çıktı.

Ay Neden Kırmızı Olur? Sebebi Nedir? 2024 Ay Neden Kırmızı Olur? Sebebi Nedir? 2024

Honda firmasının 1 milyonun üzerinde aracının, güvensiz olduğu tespit edilirken bunların artık üretilmeyen eski modeller olduğu belirtildi. Bu araçların gürültü testinde ve son banttan çıkış testlerinde yolsuzluk yapıldığını belirten firma yetkilileri kullanıcılarından özür diledi.

Son olarak Yamaha bir motosiklet modelinin sevkiyatını durdururken, Subaru markasının da bir süre sevkiyatlarını askıya alabileceğine dair sosyal medya da haberler dönmeye başladı. Japonya’dan pek çok sevkiyat durdurulurken, Mazda gibi büyük firmalar ise hisse düşüşü ile haftaya başladılar.

Japonya’nın bu markalara ne tür bir yaptırım uygulayacağı henüz bilinmezken, bu hilelerin açıklanmasıyla Dünya’ya lüks özelliklere sahip araçlarını tanıtmak ve yeni pazarlara açılmaya isteyen Asya markalarının üzerine de bir gölge düştüğünü söyleyebiliriz.  

Editör: Şahsüver ÇITIR