Ağrı nedeniyle diş hekimine gidildiğinde ilk adım, sebebin belirlenmesidir. Diş çürüğü veya enfeksiyon vakalarında  dişi kurtarmak için kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir. Diş çekimini de tercih edebilirsiniz ancak bu, kanal tedavisinden daha invazif ve maliyetli olabilir. Ayrıca kanal tedavisiyle kök kanalının çıkarılması doğal dişi kurtarır. Kanal tedavisi süreci hakkında bilmeniz gerekenlere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Süreci Nasıl İşler?

En İyi Diş İmplant Doktorları

Doktor kontrolünün ardından kanal tedavisi yaptırmaya karar verirseniz sizi bekleyen süreç şöyle olacaktır:

Anestezi uygulanması : İşlemden önce diş hekimi diş etlerinize uyuşturucu krem ​​uygular. Bundan sonra anestezi işlemi uygulanır, böylece işlem sırasında sadece hafif ve hızlı bir çimdiğe benzer acı hissedeceksinz. Anestezi bölgesel olarak uygulanır ve herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

Pulpanın çıkarılması : Anestezi etkisini gösterdikten sonra diş hekiminiz çürük veya enfeksiyon kapmış dişte pulpayı ortaya çıkarmak için küçük bir açıklık oluşturur. Pulpa ortaya çıktıktan sonra diş hekimi diş kanalını temizleyen bir alet olan bir törpüyle işlemi yapar.

Antibiyotiklerin uygulanması – Pulpa çıkarıldıktan sonra diş hekimi olası enfeksiyonu veya yeniden enfeksiyonu önlemek için bölgeye bir antibiyotik uygular. Diş hekiminiz ayrıca iyileşmenize yardımcı olması için oral antibiyotik de reçete edebilir.

Geçici dolguların yerleştirilmesi – Diş hekiminiz, kanal tedavisi uygulanan bölgeyi zarar verebilecek yiyecek artıklarından veya tükürükten korumak için geçici bir dolgu yerleştirir.

Kanal Tedavisinin Faydaları

Kanal tedavisi sürecinden geçtikten sonra işlemin faydalarını görebilirsiniz. Kanal tedavisinden sonra neler beklenebilir:

1. Ağız Sağlığını İyileştirir

Kök kanalının çıkarılmasının ana avantajı, enfekte bölgelerin çıkarılması yoluyla genel ağız sağlığınızı iyileştirmenizdir.

Gastrit Neden Olur? En Çok Kimlerde Görülür? Gastrit Neden Olur? En Çok Kimlerde Görülür?

2. Enfeksiyonu Önler

Kanal tedavisinden sonra dişin daha fazla hasara veya enfeksiyona karşı korunması için genellikle kaplama veya dolgu ile kaplanır. Düzenli fırçalama, diş ipi kullanımı ve rutin diş kontrolleri gibi uygun ağız hijyeni sayesinde dişleriniz sağlıklı ve hastalıksız olur.

3. İşlevi Geri Yükler

Kanal tedavisi sonrasında tedavi edilen dişe dolgu yapılır ve bu da dişin yapısal bütünlüğünün yeniden sağlanmasına yardımcı olur. Dişin kaplanması, dişin işlevsel, sağlam kalmasını ve daha fazla çürümeden korunmasını sağlar. Buna ek olarak, restore edilen diş, uygun ısırma ve çiğneme fonksiyonuna olanak tanıyarak çevredeki dişlerin daha fazla zorlanmasını önler ve diğer diş sorunlarının riskini azaltır.

4. Doğal Görünümü Korur

Kök kanalının çıkarılması, dişinizin işlevini geri getirmesinin yanı sıra doğal dişi de korur. Pulpayı çıkardıktan sonra diş hekimi, diğer dişlerinizle kusursuz bir şekilde uyum sağlamasını sağlamak için dişinizi dolgu veya kaplamayla doldurur.

Editör: Şahsüver ÇITIR