Bir gün önce Kahramanmaraş'ta oluşan 7.7 ve 7.6'lık 2 büyük depremin sonrasında bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, diğer taraftan depremin şiddeti ile alakalı Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'den çarpıcı açıklamalar geldi.

Alışılmış Bir Deprem Değil

Türkiye'nin gerçek bir afetle karşı karşıya olduğunu söyleyen Özener;

“2022 yılının toplamında Türkiye ve yakın çevresinde 170 adet 4.0 ve üzeri deprem yaşamışken sadece dünden itibaren 186 tane deprem yaşadık. 1999'dan beri bu coğrafyada yaşadığımız en büyük depremi gördük. Hatta ikisini peş peşe gördük. Gerçek bir afetle karşı karşıyayız. 7.7 ve 7.6'lık 2 deprem daha önce alış ve gelmiş bir deprem hareketliliği değil”

Dedi.

Kenan Sofuoğlu Ayak Meclis Olayı Nedir? Kenan Sofuoğlu Ayak Meclis Olayı Nedir?

Türkiye 3 Metre Kaydı

Yaşanan depremler sonrası Türkiye'nin 3 metre eksen kayması yaşadığını dile getiren Özener;

“Şöyle düşünün doğrultu atımlı bir faydayı. Durduğumuz plakanın ortasında fay hattı var, karşı bloğun sonra doğru hareket ettiğini düşünüyorsunuz. Doğrultu atımlı fay hattı olduğu için birinin sağa birinin sola kaydığını düşünün ve ilk pozisyonlarına göre 3 metrelik bir atım oluyor.”

Dedi.


500 Yıllık Enerji İle Bu Depremler Oldu

Son olarak oluşan deprem ile 500 yıllık bir enerji patlaması meydana geldiğini dile getiren Özener;

“Bu fayın kırılan yerinde henüz daha kırılmayan yerlerin de tarihsel depremlere baktığımızda son olan depremden bugüne kadar geçen süreler 500 yıl, bazı yerlerde 700-800 yıldır deprem olmayan bölgeler var. O bölgelere simsik enerji yükleniyor. Farlar yer değiştiriyor. Yer değiştirmeler sebebiyle enerji birikiyor. 500 yıldır kırılmayan boyunca biriken enerjiler, belirli bir duygu ile ulaşınca deprem olarak ortaya çıkıyor.”

Dedi.