Karbon fiberden yapılan araç gövde parçaları yalnızca aracın toplam ağırlığını azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda yakıt verimliliğini de artırıyor. Üstelik aracın dış cephesine benzersiz bir doku kazandırarak araç kalitesinin yükseltilmesine de yardımcı olur. Karbon fiber otomobil parçalarının faydalarına ve otomobillerdeki kullanımına daha yakından bakalım.

Arabalarda Karbon Fiber Nasıl Kullanılır?

Karbon fiber araba gövde parçalarını hazırlamak için, karbon filamentleri karbonize edilir ve fiber bobine dönüştürülür. Daha sonra fiber bobin, gerekli mukavemeti sağlamak için termoset plastikle karıştırılır. Son aşamada hazırlanan ürün demetler halinde dizilir ve araba gövde parçaları oluşturacak şekilde sarılır. Genel olarak karbon fiber araba gövde parçaları arasında spoiler, yan aynalar, tavan, kaput, tampon, ızgara, tahrik mili ve tekerlek bulunur.

Karbon Fiber Araba Parçaları Hakkında Her Şey

Arbalarda Neden Karbon Fiber Kullanılıyor?

1980'lerden bu yana karbon fiber, önde gelen otomobil markaları tarafından büyük ölçüde benimsendi. Başlangıçta sadece spor ve yarış arabalarıyla sınırlıyken artık günlük otomobillerde de kullanılmasının yanı sıra şu anda elektrikli araçların tekerlerinde verimliliği artırmak için kullanılıyor. Peki karbon fiber araca ne gibi faydalar sağlar?

Daha Yüksek Dayanıklılık

Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024 Voleybol Tuğba Şenoğlu Neden Oynamıyor? 2024

Daha yüksek dayanıklılık ve mukavemet, araçlarda karbon fiberlerin kullanılmasının temel nedenlerinden biridir. Karbon fiberin mukavemet/yoğunluk oranı, araç imalatında kullanılan diğer metallerden daha yüksektir. Üstelik karbon fiberin paslanmaya karşı dayanıklı olması, metal otomobil parçalarının aksine dayanıklılığını daha da artırıyor.

İdeal Ağırlık-Hız Oranı

Karbon fiber araba parçaları, ağırlık/hız oranları nedeniyle metal otomobil parçalarına göre bir avantaj sağlıyor. Karbon fiber parçalar metalden beş kat daha hafiftir ve bu nedenle yüksek çevikliğe sahip otomobiller için idealdir. Karbon fiber ortalama olarak otomobilin toplam ağırlığını %60 oranında azaltabilir, bu da otomobillerin en yüksek hıza daha kısa sürede ulaşmasına yardımcı olur.

Metallerin aksine karbon fiber, ısı enerjisini zayıf bir şekilde iletir; bu da onu çok fazla ısı enerjisi üreten benzinli ve dizel motorlar için ideal kılar. Daha düşük iletkenlik, motordan gelen ısının yönetilmesini kolaylaştırır ve aynı zamanda otomobilin soğutma sistemi üzerindeki yükü de azaltır. Bunun yanı sıra, daha düşük iletkenlik, bir kaza durumunda arabaların alev alma olasılığını da azaltır.

Karbon fiber kaporta veya şasi gibi otomobil parçaları, otomobilin genel estetiğini yükseltmeye yardımcı olur. Bu esas olarak karbon fiberin dış cepheye sağladığı benzersiz dokudan kaynaklanmaktadır.

Editör: Şahsüver ÇITIR