Pamukkale Polonyalı Turist Neden Öldü? Ölüm Sebebi Nedir? Pamukkale Polonyalı Turist Neden Öldü? Ölüm Sebebi Nedir?

Değişiklik teklifiyle ilgili olarak görüş bildiren Prof. Dr. Oğuz Oyan, yapılan değişikliklerin rant odaklı olduğunu ve hızlanmasının, çoğunluk arsa payı üzerinden hesaplandığı için birim sayısının yüzde 50'nin altında kalabileceği uyarısında bulunuyor. Oyan'a göre, kentsel dönüşüm sürecinde finansman sorunu yaşayan hak sahiplerinin mülkiyet hakları istismar edilebilir.

Kentsel Dönüşümü Ranta Çevrilecek

Oyan, AKP'nin değişiklikle birlikte katkı payını artırarak kentsel dönüşümü ranta çevirmek istediğini ifade ediyor. Bu durumu bir rant partisi olarak nitelendiriyor ve özellikle büyük şehirlerde ciddi bir yağmanın yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Oyan'a göre, kentsel dönüşüm sürecinde yoksullar, düşük rantlı bölgelere sürülüyor ve yeni rant merkezlerinde barınma koşulları oldukça kötüleşiyor.

Rant Odaklı Bir Talan Olduğunu Belirtiliyor

Bu tartışmaların somut bir örneği ise İstanbul'a bağlı Beykoz'un Tokatköy ilçesinde yaşanıyor. Kentsel dönüşüm sürecinde evini kaybeden Hayrettin, sürecin rant odaklı bir talan olduğunu belirtiyor. Mahalle sakinlerinin tehditlerle zorla sözleşme imzalatıldığını ve yürütmeyi durdurma kararına rağmen elektrik, su ve doğal gazlarının kesildiğini ifade ediyor. Hayrettin'e göre, yeni yasa değişikliği, kendilerine yapılan zulmün başka yerlerde de devam edeceğine işaret ediyor.

Yasa Teklifi Tespit Engelinde Bulunanlara Çilingirli Tespit İşlemine İzin Verecek

Yasa teklifinin kabul edilmesi halinde depremden etkilenen bölgelerde riskli binaların tespit süreçleri kısaltılacak ve yargısal süreçlere itiraz edilemeyecek. Ayrıca, ülke genelinde riskli yapı tespitini engellemeye çalışan kişilere çilingir vasıtasıyla tespit işlemi yapılması yetkisi verilecek. Bu değişikliklerle birlikte kentsel dönüşüm sürecindeki hak ihlalleri ve rant odaklı uygulamaların artabileceği endişesi taşınıyor. Bu durum, kentsel dönüşümün yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik boyutlarının da dikkate alınması gerektiğini gösteriyor.