Kordon Kanı Neden Saklanır? Amacı Nedir? Kordon Kanı Neden Saklanır? Amacı Nedir?

Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nde, yazın kulak iltihaplarına yakalanma riskini en aza indirebilmek için birkaç basit ama etkili öneri sundu. Bu önerilerin başında kulakların nemli bırakılmaması geliyor.

Yüzücü Kulağı Nedir?

Sıcak yaz aylarında serinlemek için deniz ve havuz tercih ediliyor; ancak bu durum bazen kulak sağlığımız için risk oluşturabiliyor. Özellikle sık denize veya havuza girenlerde "yüzücü kulağı" olarak da bilinen otitis eksterna, kulak iltihaplarının başında geliyor.

Öneriler Nelerdir?

Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nde, yazın kulak iltihaplarına yakalanma riskini en aza indirebilmek için birkaç basit ama etkili öneri sundu. Bu önerilerin başında kulakların nemli bırakılmaması geliyor. "Deniz veya havuzdan çıktığınızda kulağınızı nazikçe temiz bir peçete veya kağıt mendille kurulamalısınız. Ancak kurularken kulağınıza zarar vermemelisiniz. Sert bir hareketle veya derinlemesine temizlik yapmak, dış kulak yoluna zarar verebilir." diyen Uysal, su ve nemin, kulakta hızla bakteri üremesine neden olabileceğini, bu durumun da kaşıntı, tıkanma, ağrı gibi belirtilere yol açabileceğini vurguladı.

Havuz ve Klorun Etkisi

Uysal, "Klorun etkisi altındaki havuz suyu, dış kulak yolunda asit-baz dengesizliği yaratarak, enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle temizliğinden emin olmadığınız havuzlarda yüzmekten kaçının. Klor dozajının, suyun kimyasal yapısına, günışığına, kullanıcı sayısına ve sıcaklığa göre düzenlenmesi gerektiğini unutmayın. Kulaklıklar da bir diğer risk faktörüdür. Eğer kulaklık kullanıyorsanız, her kullanımdan önce temizlemelisiniz." önerisinde bulundu.

Risk Grupları ve Tedavi

Özellikle yaşlılar, şeker hastaları ve direnci düşük bireylerde kulak iltihapları daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, bu tür belirtilerle karşılaşıldığında vakit kaybetmeden uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı. Enfeksiyonun kontrol altına alınabilmesi için doğru ilaç tedavisi, dış kulak yolunun asit-baz dengesinin sağlanması, su ile temasın ortadan kaldırılması gibi adımların atılması gerektiğini ekledi.