Nuh Tufanı Nuh Tufanı Sümer, Asur, Babil ve Akad uygarlıklarına ait belgelerin yanı sıra İncil, Tevrat ve Kur'an-ı Kerim gibi kutsal kitaplarda da yer alan kadim bir anlatı.

Nuh'un Görevi: Gemi İnşa Etme

Anlatıya göre Tanrı, doğru yoldan sapan ve Nuh peygamberin çağrısına uymayan bir kavmi (bazı anlatılarda tüm insanlığı) cezalandırmaya karar verdi! Elçisi Nuh’a ise bir gemi inşa etmesini, ailesi ve yeryüzündeki tüm canlılardan erkek-dişi birer çift ile birlikte gemiye binmesini emretti.

Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda Olabilir Mi? Hayal mi Gerçek mi?

Tufanın Korkunç Günleri

Nuh peygamber, geminin inşasını tamamladıktan sonra yeryüzünde korkunç bir tufan başladı! 40 gün 40 gece boyunca devam eden yağışlar nedeniyle en yüksek dağların zirveleri dahi sular altında kaldı!

Rahmet ve Umutsuzluk: Tufanın Sonu

Tanrı’nın gazabına uğrayan tüm canlılar bu korkunç tufan nedeniyle yok oldu, Nuh ve gemisinde olanlar hariç. Nuh’un Gemisi tufandan sonraki 150 gün boyunca sular altında kalan dünyada dolaştı. Nihayet Nuh peygamber gemideki bir güvercini üzerine çıkabilecekleri bir kara parçası olup olmadığını öğrenmek için serbest bıraktı. Ancak güvercin konacak bir yer bulamadan geri döndü…Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda Olabilir Mi? Hayal mi Gerçek mi?

Yeniden Başlangıç: Nuh'un Gemisi Karaya Oturdu

Nuh peygamber bir hafta sonra güvercini yeni bir keşif için görevlendirdi. Güvercin bu sefer ağzında taze bir zeytin yaprağı ile geri döndü. Sular çekilmeye başlamıştı… Gemidekiler suların çekilmesiyle tekrar yeryüzüne ayak bastı.

Nuh'un Gemisi'nin İzini Sürmek

Pek çok araştırmacı, kadim uygarlıklardaki hikayeler ve kutsal metinler ışığında uzun bir süredir Nuh’un Gemisi’ni arıyor.

Cudi Dağı ve Nuh’un Gemisi

Kur’an-ı Kerim, Nuh’un Gemisi nerede sorusuna “Cudi” yanıtını veriyor! Hud suresinin 44. ayetinde “Ey toprak suyunu yut! Ey gök sen de tut!” denildi. Su çekildi; hüküm yerini buldu, gemi Cûdî’nin üzerine oturdu…” ifadeleri yer alıyor. Bu sebeple bazı insanlar Nuh’un Gemisi’nin Şırnak ilinin Silopi ilçesindeki Cudi Dağı’nda olduğuna inanıyor. Ancak ayette kastedilen bölgenin Cudi Dağı olmadığını düşünenler de var.

Farklı İnançlar ve Nuh’un Gemisi

Bazı İslam âlimleri ayette geçen Cudi’nin özel bir isim olmadığını, “bereketli topraklar” anlamına geldiğini belirtiyor. Bu görüşü benimseyenlere göre ise Nuh’un Gemisi, bereketli topraklara indirildi.

Gelinim Mutfakta Yeşim Neden Ayrıldı? Sebebi Nedir Gelinim Mutfakta Yeşim Neden Ayrıldı? Sebebi Nedir

Tevrat ve Nuh’un Gemisi

Tufanın en detaylı hali Tevrat’ta yer alıyor. Hristiyanlar da Eski Ahit’teki bu anlatıyı doğru olarak kabul ediyor. Tevrat’ın Yaratılış bölümünde “Dünya yüz elli gün boyunca sular altında kaldı. Ve Tanrı Nuh’u ve gemideki hayvanları hatırladı. Sular çekildi ve gemi Ararat Dağı’na oturdu.” ifadeleri yer alıyor. İşte burası, Ağrı Dağı'ndan başka bir yer değil!

Ağrı Dağı ve Nuh’un Gemisi Araştırmaları

Bu sebeple gemiye ait kalıntılar uzun bir süredir Ağrı Dağı’nda aranıyor. Ancak günümüzden yaklaşık 65 yıl önce keşfedilen bazı bulgular, geminin Ağrı Dağı’nda da olmayabileceğine işaret ediyor!

İlginç Bir Keşif: Nuh’un Gemisi’ne Benzeyen Şekil

1956 yılında İlhan Durupınar isimli yüzbaşı, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinin haritasını oluşturmak için yaptığı çalışmalar sırasında oldukça ilginç bir şekil fark etti. Bir gemiyi andıran ve tuhaf bir şekilde, kutsal kitaplarda anlatılan Nuh’un Gemisi boyutları ile örtüşen boyutlara sahip bu doğal oluşum, Nuh’un Gemisi’nin izleri” olarak isimlendirildi.

Modern Araştırmalar ve Nuh’un Gemisi

2021 yılında Ağrı Valiliği'nin girişimleriyle dev bir gemiyi andıran doğal oluşum üzerinde detaylı bir jeofizik araştırması yapıldı. Yapının 3 boyutlu haritası çıkarıldı. Ayrıca şekil, bölgedeki heyelan tehlikesine karşı koruma altına alındı.Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda Olabilir Mi? Hayal mi Gerçek mi?

Nuh Tufanı ve Nuh’un Gemisi, kimilerine göre kadim bir efsaneden fazlası değil, kimilerine göre tarihte böyle bir tufan yaşandı ancak bölgesel çapta bir yıkıma neden oldu. Kimilerine göre ise Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nda veya bu görkemli dağın eteklerinde bir yerlerde bulunmayı bekliyor. Ancak tüm bunlara rağmen Nuh’un Gemisi hakkında kesin bir yargıya varmak ne yazık ki mümkün değil. Kim bilir belki ilerleyen günlerde yapılacak çalışmalarla gemi hakkında birçok soru da cevap bulmuş olur. Siz Ağrı Dağı’ndaki Nuh’un Gemisi’ne benzeyen jeolojik oluşum hakkında ne düşünüyorsunuz?