Karabük Üniversitesi Olayı Telegram Linki Karabük Üniversitesi Olayı Telegram Linki

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi AİÇÜ ve İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ iş birliğiyle kurulan Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi Araştırma Ekibi geçen yıl Doğubayazıt ilçesindeki Nuh'un Gemisi kalıntılarına ait olduğuna inanılan alandan alınan numunelerin ilk elde etti. Bu araştırma ekibi Doğu Anadolu Bölgesi'nin haritasını çıkarmak amacıyla 1959'da harita mühendisi Yüzbaşı İlhan Durupınar tarafından keşfedilen ve 'Nuh'un Gemisi' kalıntılarına ait inanılan alanı barındırdı.

Arazide Yapısal Bozulmalar Meydana Var

Toprak kaymalarının neden olduğu güvenlik altındaki bölgedeki büyümeler kayıtlı tabanlı bir yaklaşımla yürütülüyor. Araştırma ekibi bu amaç için bölgedeki çeşitli disiplinlerden uzman akademisyenlerden oluşmaktadır. Geçen yıl aralıklı olarak ilk sahada başlayan ekip toprak ve kaya numuneleri toplandı ve bu numuneleri İTÜ laboratuvarlarına gönderildi. Üzerindeki toprak kaymaları nedeniyle yapısal bozulmalar meydana geldi. Bu nedenle arazinin korunması ve daha fazla tahribatın önlenmesi için bilimsel incelemeler büyük önem taşıyor.

Araştırma Sonuçları

Bu çalışmalar yerli ve yabancılaştırmanın izlenmesinin bu önemli tarihi ve arkeolojik alanın korunmasına ve katılımının bulunmayı hedeflemektedir. Araştırma sonuçları Nuh'un Gemisi kalıntılarına yönelik daha fazla bilgi sunabilir ve bu sorunlardaki tartışmaları zenginleştirebilir. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi işbirliğiyle ayrıştırılan araştırma Nuh'un Gemisi kalıntılarının bulunduğu yere inanılan alandan işlemler yaklaşık 30 kaya ve toprak numunesi ile ilerliyor. Özel izinler alınarak saklanması bu çalışma, bölgeden alınan örneklerin yaşlandırılması ve incelenmesi süreci içermektedir.

5000 Yıllık

İTÜ laboratuvarlarında yapılan incelemelerin incelenmesine göre, bu numunelerin öldürme özelliklerinin deniz malzemelerinin ve deniz ürünlerinin bulunduğu belirlendi. Üstelik yaşlanma çalışmaları sonucunda bu örneklerin 3500 ila 5000 yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. AİÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya bu sonuçları değerlendirirken örneklerin bilimsel olarak oldukça eski olduğunu ve Nuh'un Gemisi kalıntılarının yakınında bulunan bu malzemelerin ilginç bir arkeolojik tarih sergilediğini belirtti. Ayrıca bu bölümün önemli bir bölümü 7. Uluslararası Ağrı Dağı ve Nuh'un Gemisi Sempozyumu sırasında ele alındığını ve Mezopotamya bölgesi olarak bilinen Cudi ve Ararat bölgelerinde daha fazla araştırma yapma kararı alındığını ifade etti.