Son yıllarda yasa dışı organ nakli ve ticareti, küresel sağlık sistemini tehdit eden bir sorun olarak öne çıkıyor. Organ nakli, genellikle etik ve yasal kurallara uygun olarak gerçekleşmesi gereken bir prosedürdür. Ancak bazı bölgelerde yetersiz düzenlemeler ve denetimler, bu alanda ciddi sorunları beraberinde getiriyor.

Malatya'da Acı Kaza: 11 Yaşındaki Çocuk Direksiyon Başında, 2 Ölü 2 Yaralı Malatya'da Acı Kaza: 11 Yaşındaki Çocuk Direksiyon Başında, 2 Ölü 2 Yaralı

Yoksul ülkelerde, düşük gelirli bireylerin organlarını yüksek gelirli hastalara satma eğilimi giderek artıyor. Bu durum, organ nakli için yeterli donör bulunamayan bölgelerde ortaya çıkıyor. Organ ticareti, insan hakları ihlallerine, sömürüye ve kaçakçılığa zemin hazırlayarak ciddi sağlık risklerini beraberinde getiriyor.

‘Sağlık Turizmi’ Maskesi Altında Yasa Dışı Organ Ticareti

Yasa dışı organ nakli, şimdi "sağlık turizmi" adı altında da anılmakta. Bu tür yasa dışı uygulamalara Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda rastlanmıştı.

Sağlık turizmi, bireylerin daha düşük maliyetli veya belirli tedavilere özel uzmanlık sunan başka bir ülkeye seyahat etmelerini ifade ederken, bu kavramın içerisinde yasa dışı organ ticareti gibi etik ve yasal sorunları da barındırabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de ortaya çıkan vakalar, sağlık turizmi kisvesi altında gerçekleştirilen yasa dışı organ nakillerini gün yüzüne çıkarmıştı.

Bu durum, ulusal ve uluslararası düzeyde sağlık sistemlerinin denetimi ve düzenlemelerinin önemini bir kez daha vurguluyor. Yasa dışı organ nakli, sağlık turizmi gibi meşru faaliyetleri suiistimal ederek, toplum sağlığını ve etik değerleri tehdit edebilir. 

Bir Servis Dolusu Öğrenci Kaçırıldı!

Bu sabah İstanbul Kadıköy’de gerçekleşen bir olay akıllara yine organ mafyası ile ilgili yapılanmaların olup olmadığını getirdi. Kadıköy’de özel bir okula ait olduğu bilinen servis aracının öğrenciler ile birlikte kaçırılması aileleri endişelendirdi. Dışarıdan bir şahsın servis şoförüne lastiğin patlak olduğunu söylemesi üzerine şoförün aşağı inmesi ile birlikte şahıs servisi kaçırdı. Kaçırılan araç ile birlikte daha fazla ilerleyemeyen şahıs, servisi Göztepe civarında bırakarak aracı terk etti.

Olay üzerine derin endişe duyan aileler şahsın organ mafyası çetesinin bir üyesi olup olmadığını düşünürken, olay soruşturulmaya devam ediyor.

Editör: Haber Merkezi