Orman yangınları dünyanın ekosistemine verdiği zararlar bakımından en büyük felaketlerden birini oluşturuyor. İnsan kaynaklı sebeplerle başlayan bu yangınlar yayıldıkça büyük yıkımlara yol açabiliyor. Zaman içinde orman yangınlarının tarihine geri dönerek yapılan araştırmalar ekosistem üzerindeki etkilerini ve nedenlerini anlamamıza yardımcı oluyor. Küresel çapta artan orman yangınları doğal yaşamı tehdit edecek boyutlara ulaştığında ciddi bir tehlike oluşturuyor. Tarih boyunca yaşanan felaketleri inceleyen bilim insanları büyük memelilerin tükenmesine yol açan yangınların insanların müdahalesi sonucu daha da kötüleştiğini belirtiyor.

Yükselen Sıcaklık Ve Yangınların Etkileri

Tarih boyunca doğal afetlerin ve çevresel değişikliklerin türlerin kaderini nasıl belirlediği merak edilen bir konu olmuştur. Geçtiğimiz hafta Science dergisinde paylaşılan son araştırma Güney California'nın ünlü paleontolojik alanı olan La Brea Katran Çukurları'ndaki fosil kayıtlarının bu konudaki ışığını artırıyor. Bir grup alanında uzmanlaşmış paleontologun incelediği bu kayıtlar yaklaşık 13 bin yıl önce yaşanan dramatik değişimleri gün yüzüne çıkarıyor. Araştırmacılar La Brea Katran Çukurları'ndan çıkan kılıç dişli kediler vahşi kurtlar ve diğer büyük memelilere ait fosil kalıntılarını inceledi.

Bugün Yağmur Yağacak Mı? Saat Kaçta Yağmur Var? (5 Mayıs 2024) Bugün Yağmur Yağacak Mı? Saat Kaçta Yağmur Var? (5 Mayıs 2024)

Bugüne Dek Meydana Gelen Beş Kitlesel Yok Oluş Olayı

Dünya şimdiye dek beş büyük kitlesel yok oluş olayıyla yüzleşti. Bazı bilim insanları son buzul çağının sonuyla beraber büyük memelilerin kaybolmasının altıncı kitlesel yok oluşun başlangıcı olabileceğini öne sürüyor. Emily Lindsey La Brea Katran Çukurları ve Müzesi'nde paleoekolog olarak görev yapmakta ve yeni bir araştırmanın yazarları arasında yer almaktadır. Lindsey "Bu Dünya'ya bir asteroit çarpışmasının ardından dinozorların yok oluşundan bu yana gerçekleşen en büyük yok oluş olayıydı" şeklinde ifade ediyor ve altıncı kitlesel yok oluşun "ilk atışını" temsil edebileceğine dair düşüncelerini paylaşıyor.

Bugün Yaşananlar da Benzeşen Olaylar İçermektedir

Dunn çalışmasında son buzul çağının sonundaki büyük memeli yok oluşunu sadece iklim değişikliğiyle açıklamanın yetersiz olduğunu belirtti. Ona göre bu global fenomeni anlamak için bölgesel ölçekte incelemek gerekiyor. Güney California'daki 13 bin yıl önceki olaylar günümüz çevresel ve biyo çeşitlilik krizleriyle dikkat çekici benzerlikler taşıyor. Dunn buzul çağı yok oluşunda 1000 yılda 10 Fahrenheit derece yaklaşık -12°C ısınma olduğunu Güney California'nın son yüzyılda sadece 5,4 derece ısındığını vurguladı. İnsan aktivitelerinin neden olduğu artan yangın faaliyetlerinin Avustralya gibi yerlerde de doğal yaşamı tehdit ettiğine dikkat çekti.