Keşfi, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından 2023 yılına dayanan “Wasp 193b” isimli gezegene ilişkin yepyeni bulgular elde eden araştırmacılar, boyutuna kıyasla çok düşük yoğunlukta bir gezegen olduğunu ifade etti. Buna ek olarak yeni bulguları keşfedilen bu öte gezegenin pamuk şeker gibi kabarık olduğuna da işaret edildi.

Pamuk Şeker Tadındaki Bu Gezegen Neden Bu Kadar Hafif?

Öyle Bir Gezegen Keşfedildi Ki, Tıpkı Bir Pamuk Şeker!

Yasak Aşk Skandalı: Bakan Devlet Sırlarını Sevgilisine Mi Verdi? Yasak Aşk Skandalı: Bakan Devlet Sırlarını Sevgilisine Mi Verdi?

2023 yılında NASA tarafından keşfedilen gezegenin bugünkü araştırma kapsamınca elde edilen yeni verileri, ötegezegenin oldukça hafif bir yapısı olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, bu gezegenin çoğunlukla hafif gazlardan meydana geldiği için hafif bir yapısı olduğunu tespit etmiş bulunuyor. Ötegezegeni oluşturan bu hafif gazlar ise helyum ve hidrojen olarak belirlendi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne mensup gökbilimci Khalid Barkaoui, konuya ilişkin söyleminde söz konusu bu gezegene “süper kabarık” dediklerini ifade etti. Bu tanımlamalarının nedeni olarak ise gezegenin katı maddelerin aksine ağırlıklı olarak hafif gazlardan meydana gelmesinden kaynaklı olduğunu ileri sürdü.

Nature Astronoy dergisinde yayımlanan araştırmada gökbilimci araştırmacıların öte gezegene ilişkin elde ettikleri veriler tüm detaylarıyla paylaşıldı. “Wasp 193b” isimli bu pamuk şeker hafifliğindeki gezegen, yoğunluk miktarı bakımından en az yoğun 2.gezegen şeklinde kayıtlara geçmiş oldu.

“Wasp 193b” Gezegenine Dair Dikkat Çeken Veriler

Pamuk şekerine olan benzerliği ile dikkat çeken gezegen, bugüne dek keşfedilebilmiş olan toplam 5.400 ötegezegen arasında yerini alıyor. Aynı zamanda söz konusu 5400 ötegezegen içerisinde Neptün benzeri tek gezegen olarak bilinen “Kepler 51 D” isimli gezegenden de daha ağır bir hacime sahip!..

“Wasp 193b” dünyaya 1200 ışık yılı uzaklık mesafesinde konumlanıyor.Kendi yıldızından ise 10.13 milyon kilometre mesafede dönmekte olan bu gezegen, bir tam turunu sürece 6.2 günde tamamlamaktadır. Pamuk şeker benzeri bu gezegenimizin “Kabarık Jüpiterler” isimli gezegen sınıfına dahil olduğu da bilinen veriler arasında yer almaktadır.

Bilim İnsanları “Wasp 193b” Yi Nasıl Keşfetti?

Araştırmacılar, bu bilimsel veriye ulaşma yolunda iki farklı sistemden faydalandı. Bu noktada biri kuzey biri güney yarımkürede bulunan iki robotik gözlemevi ve beraberinde teleskop dizisinden meydana gelen Wasp ya da geniş açılı gezegen arama sistemini devreye sokarak bu gezegenin keşfine imza attıklarını belirttiler.

İlginç verilere sahip olan pamuk şeker yapısındaki gezegenin kütle ölçüsü ise kendi yörüngesinde dönerken yıldızı üzerinde uyguladığı çekim kuvveti incelenerek tespit edilmiştir. Normal şartlar baz alındığında boyutu bakımından böylesi büyük yapıdaki gezegenlerin yörüngelerindeki yıldızları daha güçlü bir biçimde etkilemesi beklenen bir sonuçtur. Ancak “Wasp 193b”, yoğunluğu ve kütlesi bakımından o kadar düşük seyrediyor ki, gezegenin yörüngesindeki yıldızlara olan etkisinin tespit edilebilmesi bile araştırmacıların 4 yıl kadar bir inceleme yapmasını gerektirdi.

Araştırmacıların genel görüşüne göre bu gezegen, oluşum teorileri arasında öyle aykırı bir yere sahip ki teorik açıdan tam olarak nereye koyacaklarını bilemedikleri bir durumu temsil etmektedir.

Editör: Şahsüver ÇITIR