Etkili zaman yönetiminin sırrı saatler yerine domatesleri düşünmektir. Başlangıçta saçma görünebilir, ancak milyonlarca insan Pomodoro tekniğinin hayat değiştiren gücüne yemin ediyor. (Pomodoro İtalyanca domates anlamına gelir.) Bu popüler zaman yönetimi yöntemi, sürekli konsantrasyonu teşvik etmek ve zihinsel yorgunluğu ortadan kaldırmak için pomodoroları (odaklı çalışma seanslarını) sık sık kısa molalarla değiştirerek kullanır. Şimdi bu tekniğe daha yakından bakalım.

Monovit D3 Nedir Kaç Damla Kullanılır? Monovit D3 Nedir Kaç Damla Kullanılır?

Pomodoro'nun Anlamı: Adı Nereden Geliyor?

Pomodoro Tekniği, zamanınızı artırdığı kanıtlanmış bir zaman yönetimi yöntemidir. Peki “Pomodoro” adı nereden geliyor? Bu teknik 1980'lerin sonlarında Francesco Cirillo tarafından geliştirildi ve adını İtalyanca domates anlamına gelen kelimeden aldı. Bunun nedeni, Cirillo'nun çalışma aralıklarını takip etmek için domates şeklinde bir zamanlayıcı kullanması ve o zamandan beri "Pomodoro" isminin akılda kalmasıydı.

Pomodoro Tekniği Nasıl İşler?

Geleneksel Pomodoro tekniğinde bir çalışma aralığı 25 dakika uzunluğundadır ve ardından 5 ila 10 dakikalık bir mola gelir . Bu 25 dakikayı, elinizdeki göreve %100 bağlı kalarak saf, dikkatinizi dağıtmayan bir çalışma için kullanırsınız. 25 dakikanız dolduğunda 5 ila 10 dakikalık sürenizi istediğiniz gibi kullanırsınız. Daha sonra bunu yaklaşık dört kez tekrarlarsınız ve ardından çok daha uzun bir ara verirsiniz. Çok daha uzun bir ara vermedeki temel amaç vücudunuzu hareket ettirmeniz için yürüyüş yapabilmeniz veya karnınızın acıkmış olma ihtimaline karşı bir şeyler atıştırabilmenizdir.

Verimli Pomodoro İçin İpuçları

Pomodoro yönteminden en iyi şekilde yararlanmak için çalışma ortamlarınıza ve tekniklerinize bu ipuçlarını uygulamak isteyebilirsiniz :

Küçük görevleri tek bir çalışma oturumunda gruplandırın : Pomodoro başına tek bir şeye odaklanmak daha iyi olduğundan küçük görevlerin odak noktanızı etkileme olasılığını ortadan kaldırmak için hepsini tek bir oturumda gruplandırabilir ve önce bunları tamamlayabilirsiniz.

Zamanlayıcının dışına çıkmayın: İster bir çalışma aralığını, ister bir molayı tamamlamış olun, bu tekniğin en önemli kısımlarından biri zamanınızı zamanlayıcıya göre yönetmektir.

Dikkat dağıtıcı olmayan bir çalışma ortamı yaratın: Tekniğin temel amacı, başka hiçbir şeye odaklanmadan veya düşünmeden bir görev üzerinde çalışmanızı sağlamaktır. Sizi etkileyecek dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı bir ortam yaratmak, %100 odaklanabilmenizi sağlamanın en iyi yoludur. Bunu başarmak için masanızı temizleyebilir, ders çalışmanız ile ilgili olmayan her şeyden kurtulabilir, telefonunuzu sessize alıp bir kenara koyabilir ve susarsanız rahatsız olmamanız için yanınıza bir miktar kahve veya su koyabilirsiniz.

Büyük görevleri Pomodoro'lara bölün: Büyük görevlerinizi farklı Pomodoro'lara bölmezseniz, tekniğin aleyhinize çalışmasına neden olabilirsiniz çünkü bu, belirli bir işi belirli bir zamanda bitirmeniz gerektiğini hissetmenize neden olur. Pomodoro tekniğinin temel amacı kesinlikle bu değildir.

İlerlemenizi yaptığınız Pomodoro sayısına göre ölçmeye odaklanın: Bunu yaparak kendiniz için herhangi bir stres yaratmadığınızdan emin olabilirsiniz. Üzerinde çalışırken büyük resme odaklanmayın; bunun yerine, bulunduğunuz ana ve ne kadar iyi çalıştığınıza odaklanın. . Unutmayın, her seferinde yalnızca bir adım atabilirsiniz ve önünüzdeki 10. adıma odaklanmak yalnızca ilk 9 adımı yanlış yöne atmanıza neden olabilir.

Editör: Şahsüver ÇITIR